perjantai, 18. heinäkuu 2008
Kahvikuppikakku
Suklaakakun ohje on Valion kirjasesta: Lämpimäisiä. Ohje on jo blogissani, mutta kirjoitan sen tähän uudestaan.
Suklaakakku
4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g voita
1 levy (170g) tummaa taloussuklaata
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Sulata suklaa vesihauteessa.
2. Lisää vaahtoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta, voisulaa ja sulatettua suklaata.
3. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista vuoan koosta riippuen 20-35 min 175-200 asteessa. (Ohjeessa taikina paistetaan leivoslevyksi 200 asteessa 20 min. Itse paistoin muffinssivuoassa 175 asteessa noin 35 min)
Marinoin tuoreita kirsikanpaloja ja mansikanpaloja rommikirsikoiden liemessä sekä laitoin mukaan myös rommikirsikoita. Kostutin rommikirsikoiden liemellä (rommia 3,2 %). Kaveriksi tein suklaaganachen ja kevennykseksi vähän Flora Vispi kermavaahtoa.
Kahvikuppikakun käänsin kakun kapeampi puoli alaspäin ja päällystin sokerimassan+marsipaanin sekoituksella. Aikaisemmin tehty ylimääräinen laukun kahva toimitti kupin korvan virkaa. Koristeeksi kiinnitin sokerimassakukkia ja nonparelleja. Ihan pikkuriikkinen suihkaus helmiäistä : )
Pinnalle tein suklaasta ja nokareesta voita kuorrutuksen. Vaikka siskoni juo kahvinsa mustana, halusin laittaa kuppiin vielä kermavaahtokiekuran. Olkoon vaikka jotain erikoiskahvia : )
Taikinasta olisi riittänyt varmaankin viiteen kakkuun, mutta tungin vuoat niin täyteen, että sain 4 kakkua. Täytin kakkuja eilen iltamyöhällä, joten en ottanut kuvia jättimuffinsseista. Olivat aika hauskannäköisiä. Ylimääräisen kohouman leikkasin pois ja nekin tulivat kyllä myöhemmin syödyksi.
Kolmesta muusta kakusta ei pitänyt tulla tälläisiä hörhellyksiä, mutta pikkuneiti heräsi kesken unien ja kermavaahto piti jättää jääkaappiin odottamaan parempaa hetkeä. Myöhemmin en viitsinyt värjätä vaahtoa (piti tehdä ruusuja) ja koostumus muutenkin kärsi odottelusta. Inspiraatio hävisi ja kunhan jotain pursottelin kakkujen päälle. Yksi kakuista sisältää samaa kirsikanmakuista täytettä (se oli se minun kakkuni) ja kahdessa kakussa on vadelmahilloa, suklaaganachea ja kermavaahtoa. Siskolleni vein kahvikuppikakun lisäksi yhden vadelmaisenkin.
Tässä vuoka, millä tein pikkukakut. Vuoan syvyys on noin 8 cm ja leveämmän puolen leveys 9 cm. Tätä vuokaa ajattelin käyttää myös pienten kuivakakkujen tekoon. Ehkä koristeltuja kakkusia joulumyyjäisiin. Katsotaan mitä aikaiseksi saadaan : )
Kommentit