Karjalanpiirakoita tulee tehtyä useamminkin näin ilmojen viilentyessä. Jo pari kertaa on piirakoita paisteltu. Nämä tosin paistoin ihan sähköuunissa, leivinuunia kuumennetaan kunnolla sitten talvella : )

1959551.jpg

Riisipiirakat

Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
1 1/2 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja (minulla oli luomuruisjauhoja)
1 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl öljyä

Täyte:
4 dl vettä
3 dl puuroriisiä
1 l maitoa
2 tl suolaa
1 kananmuna

Voiteluun:
50 g voita
1 dl vettä

1. Keitä puuro hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtyä. Laita vesi kiehumaan, lisää riisit ja anna kiehua koko ajan sekoittaen, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Hauduta puuro kypsäksi miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Mausta kypsä puuro suolalla ja anna jäähtyä. Lisää kananmuna jäähtyneeseen puuroon.
2. Sekoita kuoritaikina. Lisää kylmän veden joukkoon suola, sekoita jauhot ja lopuksi öljy. Painele taikinasta tasainen.
3. Pyöritä taikinasta tanko ja jaa se 20-25 palaan. Pyöritä palat palloiksi, litistä ja kauli ne pulikalla ohuiksi letuiksi. Kuorien halkaisija on noin 15 cm. Käytä ruisjauhoja apuna kaulimisessa. Suojaa kaulimista odottavat palloset esim. muovilla, ettei taikina kuivu.
4. Käännä jauhoisempi puoli ylöspäin ja käytä pullasutia apuna saadaksesi ylimääräiset jauhot pois. Levitä puurotäytettä pohjalle ohut, tasainen kerros, mutta jätä reunoista sentin verran paljaksi. Kasta veistä välillä kylmään veteen, niin levittäminen helpottuu.
5. Nosta kaksi reunaa täytteen päälle niin, että puuroa jää näkyviin sentin verran. Aloita rypytys keskeltä ylöspäin. Poimuta etusormilla tasatahtiin tiheitä poimuja. Käännä piirakka ja rypytä toinen puoli.
6. Laita piirakat leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 300 asteessa noin 15 min, kunnes ovat saaneet pintaansa kaunista ruskeaa väriä.
7. Sulata voi ja vesi. Voitele piirakoiden päällys seoksella ja laita piirakat astiaan esim. isolle lautaselle päällekkäin liinan peittoon pehmenemään.

Vinkkejä:
Nämä piirakat tein siten, että ensin kaulin isomman taikinalevyn, otin pyöreällä muotilla (n. 8 cm halkaisijaltaan) paloja, jotka vielä hieman ohensin. Siksi piirakat ovat pienempiä kuin ohjeessa (ohje kirjasta: makujen maailma, leivonnaiset). Tuota kuoritaikinaa teen ohjetta enemmän, sillä täytettä en saa näihin pikkupiirakoihin tuota määrää muuten menemään.
Jos puurotäyte on liian kovaa, sitä voi laimentaa kiehautetulla maidolla. Ilman kiehautusta täyte kuohuu piirakoita paistettaessa.

Pikkuneiti innostui syömään vain riisipuuroa, mutta isommat lapset kokeilivat myös piirakoiden tekoa.
Aika hienoja tuli ensimmäisistä omatekemistä piirakoista!

1959557.jpg

Suomalaisten pitojen klassikko, piirakka munavoilla : )

1959572.jpg