Minulta kerran toivottiin pumpernikkeleihin uutta asua ja nyt sain vihdoin toteutettua yhden vaihtoehdon, leopardikuosin. Muutkin ehdottamanne toivomukset on huomioitu, mutta aika vaan ei riitä toteutuksiin kovinkaan nopealla aikataululla. Uusia leivonta- tai koristeluehdotuksia saa aina lähetellä, vaikken toteutusta pysty varmasti lupaamaan :D

1250329400_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lähikuvaa.

1250329431_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pumpernikkelit (ohje kirjasta Kotilieden parhaat leivonnaiset)

 

Tein puolikkaan annoksen tästä ohjeesta. Kirjan mukaan täydestä annoksesta tulee koosta riippuen 100-300 kpl.

250 g voita

2 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl siirappia

2 rkl piparkakkumaustetta

1 dl kiinteää kinuskikastiketta (käytin Pirkan tuubikastiketta)

2 kananmunaa

n.12 dl vehnäjauhoja

3 tl soodaa

 

1. Mittaa kattilaan rasva, sokeri, siirappi, piparkakkumauste ja kinuskikastike. Kiehauta ja anna hieman jäähtyä. Lisää munat sekä keskenään sekoitetut jauhot ja sooda. Anna taikinan tasaantua jääkaapissa seuraavaan päivään.

2. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota soikealla tai pyöreällä muotilla (käytin mukia, kun ei ollut sopivaa muottia, läpimitta 6-7 cm) piparkakkuja ja paista ne 200 asteessa kypsiksi (paistoin kuten piparkakut yleensäkin 5-7 min). Anna jäähtyä tasaisella alustalla.

Kuorrutus:

2 munan valkuainen

500 g tomusokeria

karamelliväriä

1. Sekoita ainekset vatkaimella ja levitä pipareiden päälle. Anna kuivua seuraavaan päivään.

 

Kuorrutin piparit omalla kuorrutesekoituksella. Löysään pikeeriin (kananmunan valkuaista, tomusokeria, muutama pisara sitruunamehua) sekoitin kinuskikastiketta (Pirkan) ja lisäsin hieman punaista sekä keltaista väriä. Pilkut tein pikeeristä, johon sekoitin suklaakastiketta (Pirkan) ja värjäsin vielä elintarvikeväreillä sopivammaksi.

Ensin reunat paksummalla pikeerillä. Tarvittaessa voi kiertää kaksi kertaa ympäri. Reunojen kannattaa antaa kuivaa jonkin aikaa ennen piparin täyttämistä.

1250329222_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Täyttäminen.

1250329255_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tummanruskealla tai mustalla pikeerillä tehdään leopardin pilkkujen tummat osat vielä kun oranssinkeltainen kuorrute on märkää. Tämä pikeeri saa olla hivenen paksumpaa kun täyttämiseen käytetty, mutta ei niin paksua kuin reunoja varten tehty pikeeri. Valitettavasti tarkkoja mittoja ainesosiin ei minulla ole, koska lisään aineita tarpeen mukaan ja siksipä vatkaan kuorrutteet käsivispilällä. Sillä tuntee, milloin kuorrute on sopivaa :D

1250329284_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Keskelle ruskea täplä.

1250329313_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pipareita ei saa liikuttaa koristelun jälkeen, koska lisätyt täplät lähtevät muuten liukumaan oranssin kuorrutteen päällä ja pilkut tuhriintuvat. Kuivuttuaan jonkin aikaa ne voi siirtää muualle lopullisen kuivumisen ajaksi.

Valmiita pumpernikkeleitä. Samalla tyylillä voisi tehdä joitain muitakin eläinkuoseja.

1250329364_img-d41d8cd98f00b204e9800998e