Pelkällä elintarvikevärillä pikeerin värjääminen mustaksi vaatii aikamoisen määrän väriä, jotta lopputulos on oikeasti musta. Kaakaotomusokerista tehdyn pikeerin on jo paljon helpompi saada mustaksi, mutta itse käytän lakritsikastiketta apuna. Samalla saa miedon lakritsinmaun pikeeriin. Kokeilin myös ilman pikeeriä lisäämällä pelkkään lakritsikastikkeeseen tomusokeria, mutta kuorrutteesta tuli todella venyvää ja hitaasti kuivuvaa. Uutena kokeiluna testasin Pandan Lacksuu-makeistöhnää. Koostumus on siinä jotenkin karkeampi kuin lakritsikastikkeessa ja pelkkä lakritsimönjä pikeerissä ei oikein toiminut. Ehkä mittasuhteet olivat vääriä?  Lisäväriä ja -makua pieni lisäys antoi lopputulokseen. Viimeiseksi  lisäsin vielä mustaa elintarvikeväriä.

Tein ääriviivoja varten mustaa pikeeriä  ja tässä näkyy värimuutos eri aineiden lisäyksien jälkeen.

Ensin vasemmalla valkoinen pikeeri, toisena lakritsikastikelisäys, kolmantena lacksuu+tomusokeri ja viimeiseksi Wiltonin musta elintarvikeväri.

Kuvasarja värjäämisestä.

1. Käytän Pirkan lakritsikastiketta, koska se on riittävän paksua jo luonnostaan. Kokeilin joskus purkkikastiketta, mutta siitä ei tullut hyvä kuorrute. Määrä ei ole niin tarkka, ehkä noin kolmasosa pikeerin määrästä. Liikaa ei kannata laittaa tai pikeeristä tulee liian venyvää ja hitaasti kuivuvaa.

2. Väri on tässä vaiheessa keskiharmaa.

3. Lacksuuta laitoin pienen pruuttauksen. Tätä ei välttämättä tarvitse lisätä, jos ei halua niin lakritsisista makua.

4. Väri muuttui jo tummanharmaaksi, mutta tomusokeria joutuu vielä lisäämään. Kastikkeet löysentävät pikeeriä.

5. Loppu väri tulee elintarvikeväristä, vaikka sitä ei tarvitse enää niin paljon kuin suoraan valkoisesta pikeeristä värjättäessä.

6. Valmis musta pikeeri.

Paksuus on hyvä silloin, kun pursotus pysyy muodossaan (ei ala levitä)  ja jäljestä tulee sileää ja yhtenäistä.

Piparien ääriviivapursotukset tehtynä.

Koko piparin täyttöön tarvitaan vain tätä löysempi kuorrute, mutta muuten samalla tyylillä