Tänään vanhin tyttäremme täytti 16 vuotta. Hurjaa miten nopeasti aika sujahtaa. Silmänräpäys ja kohta hän on jo täysi-ikäinen

Leivoin hänelle syntymäpäivän kunniaksi suklaakakkua. Täytekakut kun eivät ole koskaan oikein uponneet, vaan aina vain suklaaherkut. Tähän torttuun ei kuulu tomusokeria kummempaa koristelua ja sitä ensin siivilöinkin päälle, sapluunalla tehden kuvioita. Sitten tuli mieleen, että pitäähän synttärikakkuun saada jotain ekstraa. Sokeria oli nopea kehrätä ja siitä tein ilmavan keon kakun päälle. En käyttänyt mitään vispilää apuna, vaan nostelin karamellisoitua sokeria lusikalla ja tein käsin vetämällä vyyhtiä. Siksi nuo säikeet eivät ole niin hentoisia kuin kehrätyssä sokerissa yleensä on. Tytär sanoi sen muistuttavan ampiaispesää

Päältäpäin kuvattuna.

Torta di cioccolato

100 g voita

200 g taloussuklaata (laitoin tummaa minttusuklaata)

4 keltuaista

225 g tomusokeria

1 dl perunajauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

4 valkuaista

2 tl vaniljasokeria

 

1. Sulata voi ja taloussuklaa vesihauteessa. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi.

2. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe siivilän läpi vaahtoon. Lisää hieman jäähtynyt suklaaseos keltuaisvaahtoon.

3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja mausta seos vaniljasokerilla. Nosta noin 1/4 vaahdosta suklaaseokseen ja sekoita voimakkaasti sekaisin. Tämä notkistaa paksuhkon suklaaseoksen. Kääntele loppu valkuiaisvaahdosta varovasti taikinaan.

4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (n. 23 cm halkaisija) ja paista 175 asteessa n. 40 min (paistoin tuon 40 min ja omassa uunissani se oli liian kauan, ehkä 35 min olisi ollut parempi).

5. Koristele jäähtynyt suklaatorttu tomusokerilla.

Sokeripesään sijoittelin sokerimassakukkia ja lisäsin kullankimallusta aidolla syötävällä lehtikullalla.

Koska kakku kypsyi liikaa, tarjoilin torttua kermavaahdon ja marjakompotin (vadelma, mansikka ja mustaherukka) kera. Kyllä se alas meni :D

Suklaakakku on gluteeniton, mutta tarkista, ettei käyttämässäsi suklaassa ole gluteenia