Hyvää uuden vuoden alkua kaikille! Joululoma on mennyt mukavasti vieraiden seurassa ja myös itse vieraillen sukulaisten luona. Nyt päästään vähitellen arkirytmiin sekä myös blogin ja kakkuilun pariin

Tätä pistaasi-kardemummakakkua tein ennen joulua ja toisen kerran siskolleni. Kiitokset Kirsille pistaasien toimittamisesta :D  Vielä piti tehdä pistaasifudgea, mutta kakku vei voiton!

Ohje on Leivotaan-lehdestä, mutta tähän toiseen versioon tein ohjeesta poiketen lime-tuorejuustokuorrutuksen ja lisäsin tummaa suklaata taikinaan. Ohjeen limesokerisiirapin jätin pois.  Kakku on siitä mukava, ettei tekemiseen käytetä vatkainta. Pähkinätkin voi murskata pakastepussin sisällä, joten siihenkään ei konetta välttämättä tarvitse.

Pistaasi-kardemummakakku

150 g (n.2 1/2 dl) suolattomia, kuorittuja pistaasipähkinöitä

1/2 tl kardemummansydämiä (laitoin jauhettua kardemummaa vähän vähemmän)

150 g suolatonta voita (laitoin tavallista)

3 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

2 dl sokeria

3 kananmunaa

1 1/4 dl luonnonjogurttia (laitoin 200 g purkin turkkilaista jogurttia)

 

Limetäyte:

1 1/4 dl sokeria

1 dl vettä

1 limen raastettu kuori

 

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota vuola, halkaisija noin 20 cm.

2. Pienennä pistaasipähkinät ja kardemummansydämet monitoimikoneessa. Lisää voi, jauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita ( ja nypi ) nopeasti murutaikinaksi.

3. Sekoita munat ja jogurtti ja kaada seos murotaikinan sekaan. Sekoita nopeasti, kunnes ainekset muodostavat tasaisen massan. Älä sekoita liian kauan.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin keskitasolla 45-50 min. Tarkista kypsyys puutikulla.

5. Limetäyte: Sekoita sokeri ja vesi kattilassa, kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Keitä seos kasaan. Lisää limen raastettu kuori ja keitä 5 min. Siivilöi valmis keitos, anna jäähtyä hetken aikaa ja kaada kypsän kakun päälle, johon olet pistellyt tikulla reikiä.

6. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön kera.

 

Kakusta tulee mieleen porkkanakakku, mutta vain pistaaseilla. Siksi testasin limekuorrutusta samaan tapaan kuin porkkanakakuissa on tuorejuustokuorrutus.

Lime-tuorejuustokuorrutus

200 g Philadelphia-tuorejuustoa

1 limen raastettu kuori (noin 1 tl)

2 tl puristettua limen mehua

1 dl tomusokeria

(murskattuja pistaasipähkinöitä, raastettua valkosuklaata)

- sekoita ainekset keskenään ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Koristele pistaasipähkinämurskalla ja valkosuklaalla.

 

Kuorrutetta olisi voinut olla vaikka tupla-annos ja levittää osa siitä kakun väliin :D