Tässä on käyttämäni piparkakkutaikinan ohje, joka soveltuu hyvin piparitalojen valmistukseen. Makukysymykseen en ota kantaa, sillä itse en ole oikein piparkakkujen ystävä. Ehkä varsinaisiin syötäviin pipareihin löytyy maistuvampiakin ja mureampia ohjeita, mutta hyvin ovat piparit ainakin lapsille kelvanneet :D  Talotaikinassa on tärkeää kestävyys ja se, että se pysyy paistettaessa muodossaan, mutta toki pipareiden tulee olla syötävän makuisiakin.

Taikinassa käytän margariinia sen takia, että siitä tulee kestävämpi talo kuin voilla leivotusta (juuri se herkullinen mureus vaikuttaa kestävyyteen). Pieniin piparkakkuihin ja pieniin taloihin voi käyttää voitakin.

Piparkakkutaikina

300 g margariinia (tai voita)

1 1/2 dl siirappia

4 dl sokeria

1 rkl kanelia

1 rkl piparkakkumaustetta (tai voit maustaa erillisillä mausteilla mielesi mukaan)

3 kananmunaa (keskikokoa, ei isoja)

2 tl soodaa (tarkalleen, ei yhtään yli)

13 dl vehnäjauhoja

 

1. Mittaa margariini, siirappi, sokeri ja mausteet kattilaan. Kuumenna seosta sekoittaen, kunnes kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja sekoittele, kunnes sokeri on on liuennut. Anna jäähtyä haaleaksi.

2. Vatkaa kananmunat yksi kerrallaan haaleaan taikinaan. Liian kuuma taikina kypsentää kananmunan.

3. Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää seosta vähitellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

4. Laita tuorekelmu tai kansi kulhon päälle. Pidä jääkaapissa yön yli, jotta taikina tasaantuu ja jähmettyy.

5. Kauli taikina ohueksi levyksi, ota muotilla paloja ja paista 200 asteessa palojen koosta riippuen 4-7 min.

6. Tästä tulee 1,7 kg taikinaa. Voit myös pakastaa osan. Anna ensin taikinan jähmettyä ja kauli sitten siitä paksuhko levy (kuten kaupan piparkakkutaikinat). Laita levy pakastepussiin ja pakasta. Kun laitat taikinan useampaan osaan, on sulatus helpompaa ja nopeampaa.

 

Siirapin saa kätevästi mitattua rasvatulla mitalla.

Kiehautettu rasva-sokeri-mauste-siirappiseos.

Kananmunat yksitellen mukaan.

Jauhot.

Valmis taikina jääkaappiin laitettavaksi. Vielä kelmu päälle :D

Mihin se aika aina hurahtaa? Suunnitelmissa on ollut tehdä uudestaan spekulatius-pipareita, mutta en vaan ole saanut tehtyä. Telan mukana tulleet ohjeet suomensi Keittiö Itävallassa-blogin Mia. Kiitokset hänelle Lisäsin ohjeet tänne. Spekulatius-ohjeilla voisi onnistua hyvin myös Iloleipurin muoteilla tehdyt piparit.