Ystäväni kävi viikolla kylässä ja tein hänelle gluteenitonta Tarte Tatinia. Alkuperäinen ohje on kirjasta, mutta muuttelin sitä gluteenittomaan ruokavalioon sopivaksi ja lisäilin vielä voita sekä hiukan kanelia eli tälläinen oma versio Tarte Tatinista.

Tarte Tatin

Taikina:

1 dl Sunnuntai gluteenittomia jauhoja

1 dl karkeaa jauhoseosta (Semperin gluteeniton)

125 g voita (kylmää ja ehdottomasti voita, tässä tapauksessa laktoositonta)

1/2 dl kylmää vettä

Päälle:

2 1/2 dl sokeria

n. 1 dl vettä

1 kg hapokkaita omenia

1/2 sitruunan mehu

1 rkl vaniljasokeria

(kanelia)

(voinokareita, yhteensä ehkä noin ruokalusikallinen)

 

1. Kuori omenat ja  poista siemenkodat. Paloittele omenat reilun kokoisiksi lohkoiksi. Purista joukkoon puolen sitruunan mehu.

2. Tee taikina. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää paloiteltu, kylmä voi. Nypi seos murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää hiukan jauhoja. Laita taikina jääkaappiin odottamaan.

3. Kaada paksupohjaiseen kattilaan 2 1/2 dl sokeria. Kaada päälle vettä sen verran, että sokeri juuri ja juuri peittyy. Anna liemen kiehua hiljalleen sekoittamatta, kunnes se on kauniin ruskeaa. Aikaa tähän kuluu noin 20 min. Ota kattila heti pois liedeltä ja kaada liemi välittömästi tasapohjaiseen kakkuvuokaan (ei irtopohjavuoka). Anna hetki jäähtyä ja kääntele sitten vuokaa niin, että reunatkin saavat sokerikuorrutuksen.

4. Lado vuoan pohjalle omenalohkot ja ripottele välillä vaniljasokeria ja hiukkasen kanelia päälle. Veistä vielä muutama pieni nokare voita omenoiden päälle. Kypsennä omenoita 200 asteessa noin 20 min.

5. Kauli sillä aikaa taikina vuoan kokoiseksi kanneksi (muista käyttää gluteenittomia jauhoja tai kauli muovikelmun avulla). Nosta kansi omenoiden päälle ja jatka kypsentämistä 225 asteessa vielä noin 25 min.

6. Ota vuoka uunista ja anna rauhoittua viitisen minuuttua. Kumoa se sitten tarjoiluvadille.

 

Tarte Tatinia nautittin kahvipöydässä laktoosittoman vaniljajäätelön kera. Meni muuten koko piiras kerralla