Leivontafoorumilla oli tammikuussa valkoinen kakku pakkaselle-haaste, johon osallistuin kerroskakulla. Leipomuksille on tarkoitus keksiä joku nimi ja tälle kakulle annoin nimeksi talvipuutarha. Ensin ajattelin tehdä useampaa lajia kukkia, mutta jotenkin se aika taas hurahti (käännös: leipuria laiskotti).  Joka tapauksessa tässä puutarhassa ei kasva kuin hortensioita


Talvipuutarha-kerroskakku


Pohjat:
8 kananmunaa
3 dl Siro-sokeria
1 dl Ohrakasta
2 dl karkeita vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

1. Voitele ja korppujauhota 3 irtopohjavuokaa (isoin 20 cm,15cm ja pienin vuoka 10 cm halkaisijaltaan). Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita muut kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon sekaan kevyesti taikinaa sekoittaen. Kaada taikina vuokiin ja paista noin 25 min, kunnes kakut ovat kypsiä. Ota pienin vuoka pois aiemmin, jos se kypsyy liikaa. Anna jäähtyä hetki, kumoa kakut ja anna jäähtyä kokonaan.

Kostutus: Sitruunalimua

Täyte:
3 dl vispikermaa
200 g jogurttia tai maitorahkaa
1 levy (n. 100 g) Kalev-mustikkavalkosuklaata
5 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
1-2 dl tomusokeria (maun mukaan)
6-7 dl mustikoita

mustikka-, vadelma tai muuta sopivaa hilloa

1. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Rouhi valkosuklaa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermaa jogurtti tai maitorahka, rouhittu valkosuklaa ja noin 1 desi tomusokeria. Kuumenna sitruunanmehu ja sulata vedestä nostetut liivatelehdet mehuun. Lisää liivateseos ohuena nauhana vaahtoon koko ajan sekoittaen. Kääntele kohmeiset mustikat vaahtoon. Tarkista maku ja lisää sokeria tarpeen mukaan.

Täytä kakku normaaliin tapaan takaisin jokaiseen vuokaan ja anna asettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa suurin kakku alustalle ja sivele päälle kermavaahtoa taikka voikreemiä. Päällystä kakku valkoisella vaahtokarkinmakuisella sokerimassalla. Leikkaa kahteen ylimpään kakkuun sopiva pala kakkupahvia alustaksi ja kuorruta kakut samoin kuin alimmainen kakku. Aseta kakut päällekkäin. Näin pieni kerroskakku ei tarvitse vältäämättä tukikeppejä kakun sisään.

Sivele kakun pintaan ohuelti elintarvikeliimaa. Ennenkuin liima kuivuu, ripottele pinnalle kidesokeria. Näin pinnalle tulee jäisen huurteinen pinta. Voit käyttää myös kristallikoristesokeria. Koristele kakku hortensiamuotilla tehdyillä sokerimassakukilla. Kiinnitä kukat pikeerillä ja koristele kakkujen välit pikeeripursotuksella. Loppusilauksena pinnan voi kimalluttaa helmiäisspraylla ja ripotella kirkasta glitteriä kakun päälle.

Pinnasta tuli sokerilla huurteisen näköinen. Kuvaaminen vaan oli jälleen kerran melkoista taiteilua, luonnossa minusta tuo pinta oli kivemman näköinen.

Kukkia.

Kakku sisältä.

Kommentteja kakusta tuli mukavasti. Kuvauksen tasosta olikin siellä maininta ja samaa mieltä kommentoijan kanssa. Jo alkuperäiset kuvat olivat epäselviä ja kun ne pienensi, se vain pahensi ongelmaa. Samaa ajattelin myös siitä, että kakusta jäi jotenkin jotain uupumaan. Ehkä erilaiset kukat olisivat tuoneet eloa kakkuun. Aloin lopuksi kiinnittämään kakkuun valkoisia sokerihelmiä (kun minusta ne on vaan niin ihania), mutta kuitenkin rapsin ne muutamat pois ja jätin homman sikseen. Ehkä sokerihelmet olisivat olleet hyvä lisä, mutta kun tungen niitä joka paikkaan, niin päätin tästä jättää pois.

Voittajakakku oli ylivoimaisesti Onnelin Talvimetsän siilikakku ja juuri tälle kakulle itsekin annoin maksimipisteet. Monta muutakin hyvää ja kaunista kakkua kisassa oli, vaikea on valintoja tehdä. Kysyin lapsilta, mikä kakku heistä on paras noin kuvista päätellen ja siilikakkuun hekin päätyivät

Kiitokset kaikille kakulleni pisteitä ja kommentteja antaneille. Tämä oli kiva haaste ja nyt tässä kuussa on jälleen uusi värihaaste. Kaikki innolla mukaan osallistumaan!!