Ostin silikonisen madeleine-vuoan lähinnä ajatellen tehdä suklaaherkkuja. Kotilieden leivontakirjassa on madeleine-kakkujen ohje, joten pitihän sitäkin kokeilla. Tämä on enemmänkin kakku kuin pikkuleipä vaikka pikkuleipä-otsikon alla olikin. Netistä näin melkein samanlaisen ohjeen, mutta murotaikina versiona. Tietääkö joku, kumpi on oikea alkuperäinen madeleine? Kakku vai murokeksi? Vai onko niitä kahdenlaisia riippuen vuoan koosta? Silikonivuoan mukana tuli esite muista Lekuen-vuoista ja siinä oli myös isompia madeleine-vuokia, sellaista muffinssikokoa melkein. Hyviä ovat, mutta helpommalla pääsee kun tekee ihan tavallisen sitruunakakun : )

865417.jpg

Madeleine-kakut

4 kananmunaa

135 g sokeria

135 g vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

kokonaisen sitruunan tai appelsiinin kuori

125 g sulatettua voita

tomusokeria

 

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi vaahtoon kolmessa erässä varovaisesti käännellen. Lisää lopuksi raastettu sitruunan tai appelsiinin kuori voin kanssa.

3. Voitele madeleine-vuoat huolella ja täytä ne 2/3 taikinalla. Laita vuoat jääkaappiin tai pakastimeen 20-30 minuutiksi. Tällöin leivonnaiset kohoavat paistettaessa keskeltä ja jäävät reunoistaan matalammiksi ja leivonnaiseen muodostuu madeleine-kakuille ominainen nuppimainen kohouma.

4. Kuumenna uuni 220-250 asteiseksi. Paista kakkuja ensin noin 5 minuuttia kuumassa uunissa ja laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen, kunnes kakut ovat kauniin kullankeltaisia ja kohonneita.

5. Irrota kakut jäähtymään. Sirottele jäähtyneiden kakkujen päälle tomusokeria.

865277.jpg

Lisäys:

Tässä on madeleine-silikonimuottini : )

871039.jpg