Pienen tytön ristiäisjuhliin tarvitaan pieniä ruusuja (samaiselle pienokaiselle, jolle tein rotinakakun). Siis urakoimaan : )

Näin pienet ruusut teen grillitikun tylppään päähän. Ensin muovailen tikun päähän pisaran mallisen marsipaanipalan. Näihin ruusuihin käytin hieman tummempaa (sisäterälehtiin) ja vaaleanpaa (ulkoterälehtiin) vaaleanpunaista marsipaania. Eroa ei kuvassa paljon huomaa, mutta väriero antaa ruusulle syvyyttä.

Ensimmäinen terälehti on sen verran iso, että se ylettää marsipaanipisaran ympäri. Ohennetaan joko lastalla, palettiveitsellä ja/tai pallopäisellä marsipaanityövälineellä terälehden yläreunasta.

Kiepautetaan marsipaanipisaran ympäri.

Näin saadaan ruusun keskusta.

Seuraavat terälehdet ovat kapeita ja ohuita. Teen terälehdet ihan näppituntumalla. Siksi ruusuni ovat erikokoisia ja -näköisiä. Tasakokoisiin ruusuihin terälehdet täytyy jotenkin mitata esim leikkaamalla marsipaanipötköstä aina samankokoisia paloja tarvittaviin kerroksiin..

Terälehdet laitetaan limittäin keskustan ympärille. Ensimmäinen pala kannattaa laittaa keskelle siihen, mihin ensimmäinen terälehti loppui.

Seuraavan kerroksen terälehdet ovat hieman isommat kuin edelliset. Näitäkin voi jo muotoilla keskeltä kuppimaiseksi, jos haluaa.

Ulkolehdet muistuttavat eniten oikean ruusun terälehtiä. Reunat voi ohentaa hyvinkin ohuiksi (pitkälle sivuille asti), kunhan terälehti on keskeltä ja alapäästä paksumpi.

Ensin terälehti litistetään. Kuppimainen muoto saadaan painamalla pyörepäisellä muotoiluvälineellä terälehden keskeltä esim. vaahtomuovinpalaa vasten. Tässä ihan sitä tarkoitusta oleva alusta. Terälehden reunoja voi myös muotoilla aaltoilevaksi samaisella työvälineellä.

Ruusun alaosa tasataan leikkaamalla marsipaaniveitsellä tai vastaavalla.

Ruusun voi jättää nyt joko kuivahtamaan tai lisätä siihen ruusun vihreä kanta. Vihreästä, kaulitusta marsipaanista otetaan muotilla sopiva pala ja leikataan keskelle reikä esim. pyöreäpäisellä tyllalla. Jollei omista calyx-muottia tai joulutähtimuottia, voi marsipaanista leikata palat myös erikseen (kolmionmuotoiset)  ja liittää ruusuun yksitellen. Marsipaanityövälineillä voi muotoilla ja ohentaa kantapalaa vielä lisää.

Pala pujotetaan grillitikun alakautta ruusuun kiinni.

Valmis ruusu. Ruusu jätetään hetkeksi vielä tikkuun kuivumaan (helpompi käsitellä irroitettaessa) ja sitten varovasti marsipaaniveistä apuna käyttäen irroitetaan ruusu alustalle. Annetaan kuivua.

Laitan marsipaanikukat omaan kategoriaan : D

Kinuskissalta täältä löytyy paljon hyviä ohjeita ruusun tekoon (sekä muita ohjeita!)  ja siellä on käytetty kahta sävyä jo aiemmin : )