Siskoni oli tehnyt ihanan makuista raparperi-mansikkapiirakkaa ja halusin kotona leipoa kanssa samantapaista. Sisko oli laittanut täytteeseen jogurttia ja raparperia sekä mansikoita. Niitä käytin tässä, vaikka ohje muuten on oma sekalainen sekoitus.

Raparperi-mansikkapiirakka

Pohja:

100 g voita

150 g mantelimassaa

1 dl sokeria

0,5 dl vettä

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

1 l raparperinpaloja

1 dl sokeria

n. 250 g tuoreita, kiinteitä mansikoita

2 dl turkkilaista jogurttia

200 g kermaviiliä

3 rkl sokeria

2 rkl sitruunamehua

2 tl vaniljasokeria

3 kpl kananmunia

 

1. Raasta mantelimassa kulhoon, paloittele voi mukaan ja lisää sokeri, vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina voideltuun isoon piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan pohjalle sekä reunoilla. Laita hetkeksi jääkaappiin.

2. Laita piirakkavuoan pohjalle leivinpaperi ja pingoita reunalle foliopanta tai täytä piirakan keskusta kuivilla herneillä. Näin piirakan reunat eivät valahda paiston aikana. Paista piirakkapohjaa 200 asteessa 10 min. Tee sillä aikaa täyte valmiiksi.

3. Laita pilkotut raparperinpalat mikronkestävään astiaan ja ripottele 1 dl sokeri päälle. Sekoita. Mikrota raparperinpaloja pari minuuttia (sekoittaen välillä), kunnes palat ovat hiukan pehmenneet, mutta selkeästi kiinteitä. Kaada raparperistä irronnut neste pois.

4. Pilko tuoreet mansikat.

5. Vatkaa jogurtti, kananmunat, kermaviili, vaniljasokeri ja 3 rkl sokeria sekä sitruunanmehua keskenään.

6. Ota piirakka pois uunista, poista reunatuet ja ripottele raparperin- ja mansikanpalat pohjalle. Kaada täyte tasaisesti palojen päälle. Jatka paistamista 200 asteessa noin 30 min.

 

Piirakka on hyvää hieman lämpimänä, jäätelön kera. Täyte on pitkään löysää, mutta ah, herkkua! Jos haluat tätä kiinteämmän piirakkapalan, anna piirakan jäähtyä kunnolla ja laita se yöksi jääkaappiin jähmettymään. Piirakan pohja on minusta makoisaa (ohje Kotilieden kirjasta) eikä mantelimassa maistu siinä mitenkään erikoisesti, jos joku sitä vierastaa