Tässä ohje pieniin pikeeriruusuihin, joita oli hääpipareissa

Pursotettaviin kukkiin pikeeri saa olla melko paksua. Yhteen kananmunanvalkuaiseen laitoin hiukan yli 4 dl tomusokeria (osa oli mansikkatomusokeria). Pikeeri on sopivaa, kun lastaa nostettaessa huippu pysyy pystyssä, mutta kärki taittuu vielä. Liian paksu seos tekee kukista röpelöreunaisia ja liian ohut leviää.

Pursotukseen tarvitaan ruusutylla (tässä Wiltonin 102), pursotinpussi, kukkanaula ja leivinpaperinpaloja.

Kukkanaulan päälle pursotetaan pieni tippa pikeeriä.

Näin leivinpaperi pysyy paikoillaan.

Tyllaa pidetään siten, että paksumpi pää on kukkanaulaa vasten ja kapeampi ylöspäin.

Aloitetaan keskeltä kukkanaulaa pursottaminen ja samalla käännetään käsissä tyllaa ympäri. Jos pikeeri ei tartu heti leivinpaperiin, pursota paperille ensin pieni tippa pikeeriä ja aloita uudestaan. Tyllan päätä joutuu pyyhkimään usein, joten kannattaa pitää kosteaa pyyhettä lähellä. Sotkeentunut tylla tekee epäsiistiä jälkeä pursotukseen.

Pyöritä samaan aikaan kukkanaulaa ja pursota pikeeriä. Pursotuskulmaa muuttamalla saat avonaisempia ruusuja tai ihan pikkunuppuja.

Lopuksi vedä tyllaa hiukan alaviistoon ja lopeta samalla pursotus. Voit sormin siistiä lopetuspäätä, jos se jää törröttämään. Ruusun koko riippuu siitä, kuinka monta kierrosta pyörität kukkanaulaa. Ota leivinpaperi pois ja jätä kukka kuivumaan alustalle. Kukkia on helppo tehdä sarjatyönä, aina vain uusi leivinpaperi tilalle. Joka kerta ei tarvitse lisätä pikeeriä kukkanaulan päälle, vain silloin kun paperi ei enää tartu. Poista tarvittaessa kukkanaulan päältä kertynyttä ja kuivunutta pikeeriä pois.

Lehtiä saa aikaan ilman lehtityllaa leikkaamalla paksun pakastepussin (tai pursotinpussin)  kulma V-muotoiseksi. Leikkaa ensin varovasti pieni osa, voit suurentaa aukkoa kokeiltuasi ensin millaista jälkeä tulee.

Kiinnitä kuivunut ruusu pipariin. Pienet kukat kuivuvat melko nopeasti.

Pursota lehdet ympärille.

Tekemällä pursotettaessa ylösalaisin liikettä lehtiin tulee lainetta mukaan.