Tein pieniä, sitruunavaahdolla täytettyjä, Vol-au-vent voitaikinakuppeja leivontafoorumin Valion extrahaasteeseen. Vol-au-vent on ranskaa ja tarkoittaa tuulessa lentävä. Pieniä, keveitä (mutta ei kalorittomia) ja mukavia suupaloja ovatkin, nam! Voitaikinakupit voi täyttää hyvin myös suolaisilla täytteillä ja netissä näin myös suuria, ruokaisempia lämpimiä versioita. Nämä tein helpoimman kautta, valmisvoitaikinasta (hyi minua )

Vol-au-vent, sitruunaiset suupalat


Voitaikinakuoret (n. 25 kpl):
500 g voitaikinaa (tai itsetehtyä voitaikinaa)
1 kananmuna voiteluun

Täyte:
200 g Valion Viola sitruunatuorejuustoa
2 dl Valion vispikermaa
70 g valkosuklaata

Kupin pohjalle:

0,5-1 dl Lemon Curdia tai mansikkamarmeladia

Koristelu:
tuoreita mansikoita
valkosuklaata tai sitruunamelissan lehtiä

Työvaiheet:

1. Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli ne ohuemmiksi ja ota pyöreällä muotilla paloja (halkaisija n. 5 cm). Tee joka toiseen aukko keskelle (halk. n. 3,5 cm). Siirrä kokonaiset palat leivinpaperin päälle uunipellille.
2. Voitele kokonaiset ympyrät kevyesti kananmunalla ja aseta aukolliset ympyrät päälle ulkoreunat tasan. Voitele myös reunat kananmunalla. Pistele keskelle muutamia reikiä haarukalla. Käytin näissä piparkakkureunaista muottia.
3. Paista voitaikinakuppeja 225 asteessa noin 10 min. tai kunnes ovat kypsiä. Varsinkin valmistaikina kohoaa uunissa reippaanlaisesti ja kupit saattavat kaatua. Voit varovasti muotoilla niitä pystyyn lämpiminä uunista oton jälkeen. Anna jäähtyä.
4. Sulata valkosuklaa ja sekoita se tuorejuuston sekaan. Vatkaa vispikerma ja sekoita tuorejuusto-valkosuklaaseos mukaan. Pursota ensin Lemon Curdia tai mansikkamarmeladia kupin pohjalle vajaan teelusikallisen verran (tai haluamasi määrän) ja täytä loppu kupista sitruunaisella vaahdolla. Koristele mansikoilla ja valkosuklaalla tai vaikkapa sitruunamelissan lehdillä. Humpsaus tomusokeria kruunaa koristelun.

Vinkki: Käyttämällä suurempia muotteja saat tehtyä leivoksia. Vaahdon päälle voi leikata silloin enemmän mansikoita ja tarvittaessa laittaa kiilteen päälle

Valmistaikinaa saa kaulia jonkin verran lisää, ettei kupeista tule hurjan korkeita. Jossain oli ohje, että pohjan ja renkaan paistaa erikseen ja pohjat halkaisee (tulee siis kaksi pohjaa yhdestä). Minusta nämä yhtenäiset ovat kivempia, koska täytteet eivät pursuile.

Isommasta kukasta saa jo leivoksen.

Pientä näpräämistä vaativia, mutta hauskoja syötäviä vaikka kesän juhlissa.

Lopusta taikinasta tein voitaikinatötteröitä ja täytin ne Lemon Curdilla, mansikanpaloilla sekä sitruunavaahdolla.

Jos ei ole valmiita sarvimuotteja, sellaiset voi askarrella foliosta ja leivinpaperista.

Kieputan folion päälle vielä leivinpaperin, niin paistettu sarvi irtoaa helpommin. On hyvä, jos foliota saa muotoiltua jonkin verran ontoksi.

Nämä valmiit torvimuotit ovat siitä hyviä, että leivonnainen kypsyy paremmin ja irtoaa hyvin muotista. Kuten kuvasta näkee, muotteja on aika paljon käytetty (kiitokset nami-hiirelle )

Kaulitut taikinasuikaleet kieputetaan muotin ympärille ja voidellaan kananmunalla ennen paistoa.

Hyvää