Mökille tein oman version Pavlova-kakusta. Olin jo kotona paistanut marengin ja kakkupohjan valmiiksi. Mökillä ei sitten tarvinnut kuin kerman vatkata ja koota kakku. Oikeaan Pavlovaan ei tule kakkupohjaa, mutta tähän tein sellaisen.

Kakku ei nyt niin kaunis ole, mutta helppo tehdä ja yksinkertaisen hyvää.

Pavlova-kakku (Eben versio  )

Kakkupohja:

100 g tummaa suklaata

100 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl Ohrakasta (tai perunajauhoja)

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

5 kananmunaa

2 1/2 dl sokeria

 

1. Sulata voi ja suklaa. Anna hetki jäähtyä.

2. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää siihen siivilän läpi toisiinsa sekoitetut vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri.

3. Sekoita suklaa+voi varovasti joukkoon taikinaa käännellen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan tai isoon, syvennyspiirakkavuokaan (vetoisuus n. 2l).

4. Paista vuoasta riippuen n. 30-40 min 200 asteessa (itse paistoin laakeassa vuoassa olevaa kakkua vajaan 30 min. ettei pohjasta tule kuivaa). Anna hetki jäähtyä, kumoa kakku ja anna jäähtyä kunnolla, vaikka seuraavaan päiväänkin asti (vuoka päällä).

 

Marenki:

4 kananmunan valkuaista

2 2/3 dl Siro-sokeria

1 tl valkoviinietikkaa

1 tl vaniljasokeria

1rkl Maizenaa

1. Vatkaa valkuaiset yhdessä valkoviinietikan kanssa vaahdoksi. Lisää vähitellen sokeria vatkauksen aikana ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa (kulhon voi nostaa ylösalaisin ja vaahto ei valu) ja kiiltävää. Lisää käännellen vaniljasokeri ja Maizena siivilän läpi.

2. Levitä marenki ympyrän muotoon leivinpaperilla suojatun uunipellin päälle. Ympyrän koko on kutakuinkin sama kuin kakkupohjan koko.

3. Kuivata marenki uunissa, 100 asteessa 1,5-2 h. Katso, ettei marenki rusketu. Anna jäähtyä.

 

Kakun kokoaminen:

Voit koota kakun monella eri tapaa. Itse käytin syvennyksellistä piirakka/kakkuvuokaa ja kostutin kakkupohjan ensin mansikkamehulla. Syvennykseen levitin vadelmia, pensasmustikoita ja viipaloin mansikoita. Hilloa en tällä kertaa laittanut, mutta sekin olisi sopinut. Myös säilykehedelmät ja muut hedelmät maistuvat. Irtopohjallisessa vuoassa paistetun kakun voi vaikka halkaista ja täyttää sisältäkin, jos kakku on korkea.

Marjojen päälle levitin osan kermavaahdosta (vatkasin 5 dl kermaa) ja lisäsin vielä marjoja päälle. Kippasin marenkilevyn siten, että ensin irroitin marengin palettiveitsellä, käänsin sen levyä esim. littana lastenkirja tai leikkulauta (leivinpaperi päällä)  käyttäen ylösalaisin ja siitä taas oikeinpäin kakun päällä. Kakkunostin olisi ollut näppärämpi, mutta se oli jäänyt kotiin, mutta näinkin homma onnistui.

Marenki olisi riittänyt hyvin kakun päällystäksi, mutta olin vatkannut kermaa sen verran paljon, että laitoin pienen kerroksen kermavaahtoa ja koristeeksi lisää marjoja sekä kirsikoita+suklaaviiruja.

Leikkauskuvasta on vaikea erottaa marenkia ja kermavaahtoa toisistaan.