Ystäväni pyysi tekemään äitienpäiväkakkua ja toiveena oli tavallinen marjaisa täyte kermavaahdon kera sekä koristeeksi jotain kukkia. Samalla otin kuvia kakun täytöstä, vaikka tämä on varmasti useimmille hyvin tuttu juttu. Tyttäreni teki nimittäin samaan aikaan omaa kakkuaan ja kaipaili ohjeistusta kakun täytön suhteen

Koristeeksi tein sokerimassakukkia, valkovuokkoja ja ruusuja.

Paistoin kakkupohjan Wiltonin Daisy-vuoassa, jonka voitelin ja korppujauhotin ennen taikinan kaatamista siihen.

Pohja:

6 isoa kananmunaa tai 7 pientä

2,5 dl Siro-sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 dl Ohrakasta

vajaa 1 tl leivinjauhetta

 

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja siivilöi mukaan vaahtoon koko ajan kevyesti sekoittaen. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 30min, kunnes on kypsä. Anna jäähtyä jonkin aikaa, kumoa leivinpaperin tai leivinliinan päälle ja jätä kakkuvuoka päälle. Kakkupohja kannattaa leipoa hyvissä ajoin, että se ehtii kunnolla jäähtyä ja se on helpompi leikata. Mieluummin edellisenä päivänä.

Valmis kakkupohja.

Kakkupohjan leikkasin kolmeen osaan. Paistovuoan vuorasin tuorekelmulla ja sen verran pitkälle jätin nuo liepeet, että kelmu riittää kakun päälle täytön jälkeen. Vuoan pohjalle laitetaan ensin leikattu kakun päällyspala. Kostukkeena tässä kakussa käytin sitruunalimua ja sitä annostelin tasaisesti kakkupinnalle. Kostukkeen määrä riippuu täytteestä ja näissä marjakakuissa tykkään käyttää marjasosetta. Se kostuttaa kakkua lisää, siksi kostukkeen määrä on vain noin 1,5 dl.

Mansikkasosetta levitetään tasainen kerros.

Sokerilla makeutettua kermavaahtoa. Tähän kakkuun käytin 5 dl vispikermaa. Vaahto jaetaan siis kahteen osaan.

Kermavaahdon päälle tulevalle kakkupohjalle sivelin mansikkahilloa. Se tuo makeutta ja makua lisää kakkuun, koska mansikkasosetta en sokeroinut. Lisäksi on kiva, kun kermavaahdon molemmin puolin on punainen kerros.

Keskikerroksen päälle samat täytteet, mutta tähän lisäsin kerman päälle valutettuja vadelmia.

Viimeinen kakkupohja, kostutus ja kelmu tasaisesti päälle. Kelmu pitää myös kakun reunan ojennuksessa.

Kakku tuli hiukan yli reunan ja laitoin siksi kirjan painoksi. Se tasoittaa kakun pohjan ja tiivistää kerroksia. Painoa ei saa olla liikaa ja kirjan pitäisi mieluusti peittää koko kakkuvuoan pinnan (siirsin kirjaa parin tunnin päästä). Jos kakku on oikein reippaasti yli kakkuvuoan tai jää huomattavasti vajaaksi, painoa ei kannata laittaa. Kakku jääkaappiin yöksi.

Aamulla tuorekelmu otetaan kakun päältä pois, laitetaan kakkupahvi kakun päälle ja kiepautetaan ympäri+poistetaan kakkuvuoka kelmuineen pois päältä.

Kakun sivelin ympäriinsä ohuesti kermavaahdolla ja kuorrutin päällysosan vaahtokarkin makuisella sokerikuorrutteella. Sekaan olin sekoittanut Satin Ice-suklaanmakuista kuorrutetta. Reunat koristelin kermavaahdolla.

Lopuksi koristelu.

Lähikuvaa.