Muumitalon tein pikkuneidin kerhokaverin perheelle joululahjaksi. Samalla kokosin ohjeita muumitalon kasaamisesta. Samalla tyylillä kokoan muutkin talot, mutta muumitalossa on muutamia hankalia kohtia. Muitakin tyylejä varmasti löytyy, mutta itse väännän nämä näin 

Muumimuotit kannattaa jauhottaa hyvin ennen taikinaan painamista.

Muotti painetaan kaulitulle piparitaikinalle.

Painan vielä varovasti ikkuna-aukkojen kohdat, jotta palat lähtevät siististi irti.

Kippaan kappaleen leivinpaperilla. Muottia nostetaan varovasti sitä mukaa kuin pala irtoaa. Pitkällä grillitikulla voi auttaa ikkunoiden kohdalla taikinapalan irtoamista. Grillitikku sujahtaa juuri sopivasti muotin keskeltä.

Irroitettua kappaletta voi vielä tässä vaiheessa, ennen paistoa, suoristaa.

Paistettujen kattopalojen reunat tasoitan leikkaamalla sahanteräisellä veitsellä (tämä ei ole välttämätöntä, mutta sitten palat sopivat paremmin toisiinsa). Katon palat ovat suhteessa taloon aika pienet eli kovin paljoa ei voi napata. Yleensä leikkaan myös talon palojen reunat, mutta niiden kanssa saa olla tosi varovainen tai ne hajoavat. Toinen vaihtoehto olisi tehdä muulla muotilla isommat kattopalat.

Teen vielä reunasta vinon. Toiset käyttävät raastinta tai muuta vastaavaa reunojen muokkaamiseen.

Katon kokoan pahvisessa kehikossa. Kamalan näköinen hässäkkä, kun tuossa on vielä karusellin kehikko alla. Teippasin nimittäin karusellin katon kehikon kulhoon ja nyt siinä oli sopiva alusta muumitalon pahvikehikolle.

Pursotin pikeerillä saumat ja annoin kuivua yön yli.

Seinäpalat kiinnitän alustaan koristeluiden kuivuttua. Talon pohjamallin (kopio ohjeista) merkitsen elintarvikekynällä piparilevyyn haluttuun kohtaan. Muutama ohut viiva riittää.

Pystytän talot merkkiviivojen kohdille ja purkit pitävät seinät pystyssä, kunnes pikeeri on kuivunut. Tässä tuli vahingossa aloitettua juuri oviaukollisesta piparista eli turhaan pursotin koko matkalle pikeeriä. Ei se mitään lopputuloksessa haitannut :D

Purkit laitetaan molemmin puolin seinäpalaa siten, että seinä on suorassa.

Seuraavaan seinään pursotetaan pikeeri alas sekä toiseen sivuun.

Viimeinen seinä.

Hetken kuivuttuaan voi aloittaa reunapursotukset sekä alasauman pursottamisen. Tähän tein kyyneleen mallisia pursotuksia limittäin. Purkkeja voi siirrellä pois tieltä sitä mukaan kuin etenee pursotuksista. Myös sisäsaumaa voi vahvistaa,mutta muumitalo on niin korkea, ettei koko matkalta sitä pysty pursottamaan.

Purkit ovat tässä apuna kuistien kokoamisessa.

Kun talon saumat ovat jonkin aikaa kuivuneet, voi kiinnittää valmiiksi kootun katon. Katon päällystin pikeeristä pursotetuilla, pisaranmuotisilla paloilla.

Lopuksi koristelu piparisilla muumihahmoilla, marenkikuusilla ja humpsautuksella tomusokeria.

Missä muut ovat?

Valmis seinäsaumapursotus.

Yksinäinen mörkö. Sekoitin lisää väriä pikeeriin ja nähtävästi sekoitin sitä liian vähän. Kuorrutteesta tuli tuollainen hiukan marmoroitu, mutta jätin sen sellaiseksi. Minusta se oli jotenkin hauskan näköinen.