Viime aikoina omenoita on upotettu monenmoisiin omenaherkkuihin. Nyt täytyy nauttia urakalla, kun on kotimaisten hedelmien aika ja tarjota leivonnaisia myös vieraille. Olen tehnyt uudestaan jo tätä (ilman puolukoita), tätä ja omenapaistosta, josta ei ohjetta blogissa ole (ohje esim. täällä). Omenastruudelia en ole ennen tehnyt  ja ajattelin testata sen 

Ohjeita löytyy helposti netistä ja täytteissä on valinnanvaraa. Tähän otin ohjeen kirjasta: Leipominen on ihanaa! (WSOY)

Klassinen omenastrudel (kananmunaton taikina)

Taikina:

1 rkl sulatettua margariinia tai voita

5 dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

3 rkl öljyä

1 1/2 dl huoneenlämpöistä vettä

Täyte:

120 g margariinia tai voita

1 1/2 dl korppujauhoa

1 1/2 kg hapahkoita omenoita

1 1/4 dl sokeria (laitoin hiukan vähemmän, kun käyttämäni omenat eivät olleet niin hapokkaita)

1 tl kanelia

Pinnalle:

tomusokeri

 

1. Sekoita sulatettu rasva, jauhot, suola, 2 rkl öljyä ja huoneenlämpöinen vesi. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia, kunnes se on notkeaa ja pehmeää. Sivele pinnalle loppu öljy. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä vähintään tunti huoneenlämmössä.

2. Kuumenna 50 g rasvaa ja ruskista korppujauhot siinä. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Paloittele omenat pieniksi.

3. Kauli taikina suurikokoisen jauhotetun pyyheliinan päällä, venytä sitten jauhotettujen kädenselkien päällä paperin ohueksi ja leikkaa pois paksut reunat. Sirottele taikinalle korppujauho, sen päälle omenanpalat, sokeri ja kaneli.

4. Käännä reunat täytteen päälle ja kääri varovasti pyyheliinan avulla pitkäksi kääröksi. Nosta strudel leivinpaperilla päällystetylle pellille.

5. Sulata loppu rasva ja sivele 2/3 siitä strudelille. Paista uunin keskiosassa 175 asteessa n. 45 min.

6. Levitä loppu rasva (en saanut kaikkea menemään) ja siivilöi tomusokeria koristeeksi. Tarjoile lämpimänä. Strudel maistuu parhaimmalta vaniljakastikkeen tai hiukan sulaneen vaniljajäätelön kanssa. Tähteeksi jääneen strudelin lämmität helposti mikrossa.

Taikinan levitystä. Sen saa kyllä aivan ohuen ohueksi, kun jaksaa venyttää varovasti.

Rullan käärintä. Unohdin kääntää taikinan sivureunat kuvaushässäkässä. Keskimmäinen tytär tuli onneksi apuriksi. Työnsin päistä tippuneet omenanpalat takaisin ja nipistin valmiin rullan päät kiinni. Kiepautin rullan suoraan leivinpaperin päälle ja vasta sitten vedin pelille.

Pötkön voitelu ennen uuniin laittoa.

Korppujauhon tilalle kyllä suosittelisin käyttämään jotain muuta esim. rusinoita ja mantelirouhetta. Muuten tämä oli ihan hyvää, mutta en vaan tuosta korppujauhosta tykännyt, vaikkei sitä paljoa ollut. Sitä mietin jo tehdessä, vaihdanko johonkin muuhun, mutta päätin ensimmäisen tehdä ihan ohjeen mukaan. Sopisiko suomalaisittain esim. kaurahiutaleet (kuten omenapaistoksessa) ja vaikka kuivatut karpalot (mmmm... tai suklaapäällysteiset sellaiset, nam)?