Mahtaako medaljonkiruusuke olla edes mikään oikea sana, mutta en tiedä miksi tälläisiä ruusukkeita oikein sanotaan? Olen netin syövereissä nähnyt korkeita kerroskakkuja, joiden sivut on koristeltu erikokoisilla ruusukkeilla. Ruusukkeiden keskellä on silikonimuoteilla tehtyjä jalokivia tai medaljonkeja esim. tälläinen muotti. Innostuin pipareiden koristelun lomassa pursottamaan pikeeristä eräänlaisia jalokiviä tai keskustoja. Samalla tyylillä voi tehdä valmiiksi kukkien keskustoja, vaikka tietysti voi pursottaa pikeerin suoraan jo tehtyyn kukkaakin. Ehkä erikseen on helpompi pursotella :D

Leivoin pikakakun, johon kiinnitin esimerkkiruusukkeet. Pohja on tehty uunipellille mintturuutujen ohjeella (Unelmakakut-kirjasta) ja leikkasin siitä sopivia pyöreitä paloja. Hiukan kostutin pohjia, väliin laitoin vadelmamarmeladia ja kermavaahtoa. Kakku on siis pienen pieni kerroskakku.

IMG_3893-normal.jpg

Keskustaa varten pyöritin sokerimassasta pienen pallon. Litistin sen siten, että keskiosa jää korkeammalle. Pyörylän pitää olla hiukan pienempi kuin haluttu lopullinen koko.

IMG_3696-normal.jpg

Pikeeriä pursotetaan pyörylän alareunaan ja vedetään keskustaa kohden kyyneleen malliseksi pursotteeksi. Tässä minulla on aika pieni pyöreäpäinen tylla. Käyttämällä erikokoisia tyllia saa vaihtelua pisaroihin. Annetaan hetki kuivahtaa, ettei seuraava kerros paina alempaa kerrosta muodottomaksi.

IMG_3706-normal.jpg

Seuraava kerros.

IMG_3717-normal.jpg

Ja huipulle mahtuu vielä muutama pisara+lopetus.

IMG_3733-normal.jpg

Valmiit napit. Eri kokoja ja värejä sekä pursotusta muuttamalla saa vaikka millaisia nappeja tahansa. Myös sokerihelmiä ja nonparelleja voi käyttää "jalokivinä".

IMG_3741-normal.jpg

Napit kukkien keskustana.

IMG_3848-normal.jpg

Ruusuke on helppo tehdä pyöreistä paloista, jotka on otettu kaulitusta kuorrutteesta.

IMG_3758-normal.jpg

Painetaan reuna piparkakkumaiseksi.

IMG_3770-normal.jpg

Kaikki kolme. Isoon ruusukkeeseen voi tehdä useammankin kerroksen.

IMG_3773-normal.jpg

Piparkakkureunaa voi halutessa vielä ohentaa lisää ja näin saada vielä röyhelöisempi ruusuke.

IMG_3782-normal.jpg

Kerrokset liimataan päällekkäin, keskeltä yhteen esim. tuubisokerikuorrutteella, vedellä tai koristeliimalla. Lopuksi kiinnitetään kuivunut pikeerikeskusta. Ruusuke voi olla matalassa foliokupissa kuivumassa.

IMG_3786-normal.jpg

Valmiit ruusukkeet.

IMG_3865-normal.jpg

Matalat ruusukkeet on helppo kiinnittää pikeerillä kakkuun.

IMG_3827-normal.jpg

Esim. ruusukekakkuja löytyy netistä tälläisiä versioita :

Yksinkertainen ruusuke

Violetit ruusukkeet

Maalatut keskustat