Leivoin tänään sämpylöitä ja suunnittelin tekeväni vielä toscakakunkin. Teinkin sellaisen, mutta laitoin päälliseen myös hasselpähkinärouhetta, sillä ei minulla kaapissa sitten ollutkaan tarpeeksi mantelilastuja. Tuunasin päällistä vielä suklaallakin, koska ajattelin sen sopivan hasselpähkinän kanssa. Löysin Valion opuksesta:Lämpimäisiä kaksikin tosca-ohjetta, joita sitten sovelsin.

2008954.jpg

Toscakakku

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
150 g sulatettua voita

Kuorrutus:
50 g voita
70g mantelilastuja
1 dl sokeria
1/2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vehnäjauhot+leivinjauheseos, maito ja voisula kevyesti sekoittaen.
2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (22 cm). Paista pohjaa 200 asteessa 20 min.
3. Kiehauta kuorrutusaineet, levitä puolikypsän pohjan päälle ja paista 250 asteessa noin 10 min, kunnes pinta on kauniin vaalea.

Suklaatoscapalat

4 kananmunaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
1 1/2 dl appelsiinimarmeladia
1 dl maitoa
200 g sulatettua voita

Kuorrutus:
1 levy (170 g) tummaa suklata
100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1/2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa

1. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan varoen jauhoseosta, marmeladia, maitoa ja voisulaa. Levitä taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille.
2. Paista 200 asteessa 15 min.
3. Valmista kuorrutus paloittelemalla suklaa kattilaan ja mittaamalla muut ainekset mukaan. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehahtaa (varo, ettei suklaa pala).
4. Levitä seos pohjan päälle ja paista vielä 15 min 225 asteessa.

Taikinan tein ensimmäisen ohjeen mukaan ja kuorrutukseen laitoin 100 g suklaata, hasselpähkinärouhetta ja mantelilastuja yhteensä 100 g , 1 dl kuohukermaa, 1 rkl vehnäjauhoja ja 1 dl sokeria.

Toscakakun teossa on oltava tarkkana. Pohjaa ei saa paistaa liikaa ennen kuorrutusta, muuten kakusta tulee kuiva. Suklaatoscan kanssa saa olla myös varovainen, palanut suklaa maistuu pahalle. Tämä onnistui kakkupohjan osalta hienosti. Pohjasta tuli pehmeä ja hyvänmakuinen. Suklaapäällinenkin oli ihan jees, ehkä pienen hetken verran oli liian kauan uunissa. Normaalissa toscakuorrutuksessa näkyy selvästi pinnan paahtuminen suklaaversioon verrattuna : )

Kakun seurana voi tarjota kermavaahtoa tai jäätelöä. Tähän kakkuun pursotin kermareunat, niin ei tarvitse laittaa erillistä kermakulhoa pöytään : )

2008957.jpg