Mantelista on vähitellen tullut yksi suosikeistani. Tänään leivoin mantelikakkua, jolla osallistuin myös leivontafoorumin maaliskuun haasteeseen. Muutama päivä on haasteaikaa jäljellä, joten vielä ehtii leipoa jotain ranskalaista, italialaista tai saksalaista herkkua


Pain de Gênes

Mantelikakkupohja:
75 g tomusokeria
175 g hienoksi jauhettua mantelia
vaniljaesanssia (käytin 2 tl vaniljasokeria)
1 kokonainen muna
4 keltuaista
4 valkuaista
50 g sokeria
90 g vehnäjauhoja
45 g voisulaa

Valkosuklaamousse:
3 dl kuohukermaa
150 g valkosuklaata

Pinnalle:
valkosuklaata
250 g vadelmia
50 g punaherukoita
paahdettuja mantelilastuja

1. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele pyöreä 22 cm:n kakkuvuoka ja ripottele siihen runsaasti paahdettuja mantelilastuja. Ravista ylimääräiset pois.

2. Valmista mantelikakkupohja. Siivilöi tomusokeri ja jauhetut mantelit kulhoon. Lisää vaniljaesanssi (sokeri) ja vatkaa joukkoon muna sekä keltuaiset. Vatkaa, kunnes seos on kuohkeaa ja täysin sekoittunut.

3. Tee sveitsiläinen marenki. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kulhossa, joka on juuri ja juuri poreilevan veden päällä. Käännä kulhoa vatkaamisen aikana, että seoksesta tulee tasaista. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Sekoita valkuaisvaahto manteliseokseen. Lisää jauhot ja viimeksi voisula. Levitä seos manteleilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista 170 asteessa noin 30 min, kunnes pohja on kohonnut ja kauniin vaaleanruskea. Anna jäähtyä ritilän päällä.

4. Sulata täytteen valkosuklaa kulhossa vesihauteen päällä. Lämmitä varovasti 0,3 dl kermaa kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää se suklaaseen. Sekoita suklaa ja kerma, anna jäähtyä. Vatkaa loppu kerma kevyesti ja sekoita se jäähtyneeseen valkosuklaa-kermaseokseen.

5. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Levitä alemmalla kakkupohjalle osa valkosuklaamoussesta ja aseta päällimmäinen levy moussen päälle. Pursota loppu mousse kakun reunalle ja täytä keskiosa tuoreilla marjoilla ja paahdetuilla mantelilastuilla. Tupsauta hento kerros tomusokeria siivilän läpi.

Testasin kakun päälle uutta Dr.Oetkerin kakkukiillettä, koska jouduin käyttämään pakastemarjoja. Ainakin kiille oli todella helppo tehdä, vain vispaus kuumaan veteen. Maku oli mieto, ei niin makea kuin hyytelösokerilla.

Kakun väliin voisi myös laittaa marjoja tai pohjia voisi ihan vähän kostuttaa. Ei tämä liian kuivaa ollut, mutta kai sitä on vaan tottunut kostutettuihin kakkuihin.