Lähikauppaan (S-market) oli tullut jouluisia tarvikkeita ja sieltä bongasin Westmarkin piparkakkutelan. Tottakai kaikki pipareihin liittyvät kiinnostavat ja nappasin telan ostoskoriin. Tänään sitten testailin sitä. Pakkauksessa oli mukana muutama pipariohje, tosin saksaksi. Menin helpoimman kautta ja leivoin tavallisesta, teatteripipareista ylijääneestä (pakastin loput) piparitaikinasta. Tuolle speculaas sanalle en löytänyt muuta suomenkielistä vastinetta kuin maustekeksi, mutta täältä voi lukea lisää sekä suomeksi lyhennettynä täältä.

Tela.

Telan päässä on ulkonema, jolla voi mitata taikinalevyn oikea paksuus. Liian ohueen ei kuvio jää kunnolla näkyviin ja liian paksusta palat irtoavat huonosti toisistaan.

Telaa painetaan tasaisesti eteenpäin vasten taikinalevyä. Palat eivät saa alkaa kiertyä telan ympärille ja liiallista venyttämistä täytyy myös varoa. Muuten palojen muoto kärsii.

Lastalla piparit voi siirtää uunipellille. Reunoja tasoittelin sormenpäillä, sillä aina palat eivät leikkaantuneet kunnolla.

Piparitaikina ei ole paras vaihtoehto, sillä taikina ei saisi turvota uunissa kovinkaan paljoa. Kuvio häviää helposti näkyvistä. Pitäisi ehkä koittaa suomentaa paketin mukana tulleet reseptit :D

Tässä kaikki tämän telan seitsemän kuviota paistettuna.

Lähikuvaa.

Pipareita ei varmaankaan kuulu enempää koristella, mutta testasin tomusokeria.

Sivelin ylimääräisen tomusokerin pois niin, että painokuviot tulisivat paremmin esiin.

Pipareista tuli minusta jotenkin keraamisen näköisiä.

Kokeilin myös kulta- ja hopeakristallipulveria sekä tomuvärejä. Toiseen lintuun pursotin valmista tuubikuorrutetta koristeeksi, mutta nätimpää jälkeä saisi pikeerillä.

Vaaleassa taikinassa värit tulisivat paremmin esiin.

Kiitokset ohjeiden suomentamisesta Keittiö Itävallassa-blogin Mialle!

Ohjeet suomeksi:

Voi Spekulatius


150 g voita

300 g hienoa sokeria 

450 g jauhoja 

1 kananmuna 

ripaus suolaa

veitsen kärjellinen leivinjauhetta

Jos haluaa, että kekseihin jää selkeät kuviot ja kauniit reunat, kannattaa käyttää tomusokeria tavallisen sokerin sijaan.
 

Mauste Spekulatius


 200 g margariinia

200 g sokeria 

500 g jauhoja

  1 kananmuna

  Ripaus suolaa

Veitsen kärjellinen leivinjauhetta

10 g Spekulatius maustetta

 Jos ei ole käytettävissä Spekulatius maustetta niin sen voi korvata:
 ½ tl kanelia
 Veitsen kärjellinen neilikkaa
Veitsen kärjellinen kardemummaa
125 g lämmitettyä juoksevaa hunajaa

 Manteli Spekulatius

Sekoita hyvin 1 kanamuna ja 200g sokeria sekä 125 g lämmitettyä juoksevaa hunajaa

1 paketti piparkakkumaustetta

150g jauhettua manteleita

150 g voita

1/2 raastettu sitruunan kuori

1/4 pullo rommi-aromia (sellaisesta dr. oetkerin pienen pienestäpullosta)

1 paketti vanilija sokeria (8g)

450 g jauhoja 

paketti leivinjauhetta (15g)


 Keksien valmistus:
1. Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi keoksileivonta-alustalle.

2.Tee keon keskelle kuoppa. Lisää kuoppaan sokeri, mausteet ja kanamuna.

3. Lisää niiden päälle paloiteltu voi (älä käytä kookosrasvaa). (jos haluaa, voi aluksi sokerin ja voin vaahdottaa). Sekoita kaikki ainekset yhteen ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna levätä jääkaapissa 1 tunti. 

4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla. Mittaa taikinalevyn oikea paksuus Spekulatius-rullan päässä olevalla mitalla. Rullaa telalla hieman painaen taikinan yli ja nosta valmiit kuviot paistoalustan päälle. Jotta keksit saavat täyteläisen värin ja kauniin kiillon, sivele ne sokerivedellä, maidolla tai vedellä laimennetulla kananmunan keltuaisella.

5. Paista n. 10 minuuttia, 180°-200° asteessa.
 
Ennen paistoa keksien päälle voi maun mukaan ripotella manteleita, pähkinöitä tai sokeria. Keksit voi myös voidella kananmunalla. Mausteita voi myös vaihdella oman maun mukaan. Jos taikina repeilee, voi sekaan lisätä hieman maitoa.