Netti on ajoittain kiukutellut  tässä jo pari viikkoa ja nyt yhteys pätkii pahasti Eilen yritin kuvia siirtää, mutta taas kesken kaiken katkesi linjat ja koko illassa en enää nettiin päässyt. Oma modeemi on tarkastettu ja vikailmoitus tehty, joten parempaa yhteyttä odotellaan

 

Kevään yksi parhaimmista herkuista on raparperi. Toiset ei tykkää, mutta minä tykkään!! Pari piirakkaa tuli muutama päivä sitten leivottua ja toisen vei mummolaan maistiaisiksi.

Raparperi-marenkipiirakka

100 g voita

2 keltuaista

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

5-6 dl raparperinpaloja

3/4 dl sokeria

n. 2 dl mansikkahilloa (laitoin huomattavasti vähemmän, vajaan desin)

Marenki:

2 valkuaista

1,5 dl sokeria

 

1. Nypi voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuaiset ja vesi. Sekoita tasaiseksi, mutta älä vaivaa taikinaa. Laita taikina jääkaappiin.

2. Pehmitä raparperit sokerin kera kattilassa tai mikrossa. Varo, etteivät palat muutu liian pehmeiksi, vaan pysyvät paloina. Kaada ylimääräinen neste pois.

3. Levitä taikina piirakkavuoalle ja sen reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa 15-20 min. Levitä paistuneelle pohjalle mansikkahillo ja raparperin palat.

4. Vaahdota valkuaiset ja lisää sokeria pikkuhiljaa vaahtoon. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kuohkeaa ja kestää kulhossa käännettäessä kulho ylösalaisin. Levitä piirakan päälle ja paista vielä 5-10 min 200 asteessa, kunnes marenki on saanut väriä.

 

Ihan hyvää, mutta mansikkahillo teki piirakasta minun makuuni liian makeaa, vaikka vähensin määrää rutkasti. Marengista makeutta tulee aivan tarpeeksi ilman hilloakin. Voisihan tässä olla vaikka oikeita mansikoita, jolleivat sitten mehustu liikaa uunissa? Marenkia taas vastaavasti olisi voinut olla runsaammin :D

 

Toinen piirakka oli enemmän makuuni. Tein mummolaan yhden ison ja kotiin maisteltavaksi pari pientä.

Raparperi-rahkapiirakka

125 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

Täyte:

n.5 dl raparperinpaloja

1 dl sokeria

250 g maitorahkaa

150 g ranskankermaa

2 kananmunaa

0,5 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

pieni rapaus kanelia

 

1. Vaahdota voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja levitä jauhotetuin sormin piirakkavuoalle ja sen reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin odottamaan.

2. Pehmitä raparperit kattilassa tai mikrossa sokerin (1 dl)  kera, niin etteivät palat murskaannu. Kaada ylimääräinen neste pois.

3. Sekoita muut täyteainekset keskenään. Kaada raparperit piirakkavuoalle taikinan päälle ja levitä seuraavaksi rahkatäyte tasaisesti. Paista 175 asteessa 45-50 min. Anna jäähtyä, keitä hyvät kahvit ja nauti