Kokeilin minulle uutta suolaisen piirakan ohjetta Kodin Kuvalehden Parhaat piiraat-kirjasesta.

1276777.jpg

Lohi-sienipiiras

Pohja:

100 g voita tai margariinia

3 dl vehnäjauhoja

1 dl perunasosejauhoja

1 tl yrttisuolaa

1 tl leivinjauhetta

1 dl vettä

Täyte:

1/2 l suppilovahveroita (laitoin herkkusieniä)

300 g kylmäsavustettua kirjolohta

pala purjoa

2 dl kermaviiliä

1 dl maitoa

 1dl juustoraastetta

1/2 tl sitruunapippuria

1-3 valkosipulinkynttä (jätin pois)

 

1. Nypi pohjan kuivat aineet+ voi keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

2. Haihduta sienistä pannulla enimmät nesteet pois. Suikaloi kirjolohi ja hienonna purjo.

3. Sekoita kermaviiliin maito, munat, juustoraaste ja mausteet.

4. Levitä puolikypsälle pohjalle ensin sienet, kalapalat ja sipulisilppu. Kaada päälle kermaviiliseos ja kypsennä, kunnes täyte hyytyy ja saa pintaansa kauniin värin. Eli noin 30 minuuttia 200 asteessa.

5. Tarjoile piiras lämpimänä salaatin seurana.

Piti heti maistaa piirakkaa ja laitoin vain muutaman tomaatinlohkon mukaan. Kunnon salaatti sopisi tämän piirakan kanssa kuin nenä päähän. Kalaa olisi voinut olla vähemmän, sillä piirakasta tuli minun makuuni turhan suolaista. Kaloissakin on eroja. Tämä oli Apetitin kylmäsavulohta. Sitruunapippuria riittää myös pienempi määrä, ihan ripaus vain. Ihan jees piirakkaa : )