Kävin viikonloppuna ystäväni pojan synttäreillä ja vein sinne mukanani leipomuksia. Tässä pari voileipäkakkua:

Helppo kinkkuvoileipäkakku

2 isoa pakettia paahtoleipää (käytin täysjyväpaahtoa)

kasvislientä

1.täyte

1 pkt Eva sinappi-kinkku sulatejuusto

tilkka ruokakermaa

vajaa paprika (laitoin keltaista paprikaa)

puolikas tuorekurkku tai pieni kokonainen

200 g savukinkkua

pippurisekoitusta tai mustapippuria

(ruohosipulia)

2.täyte

5-6 keitettyä kananmunaa

n.100 g Oivariinia

(suolaa)

3.täyte

amerikkalaista kurkkusalaattia

Päälle:

majoneesia+maustamatonta sulatejuustoa, salaattia, juustoraastetta, kinkkua, viinirypäleitä, hillosipulia, rucolaa, ruohosipulia, kirsikkatomaatteja

 

1. Ota leipäviipaleet leivinpaperin päälle pöydälle ja levitä ne kuivahtamaan hetkeksi (ovat helpompia leikata ja eivät mössöönny kostutuksessa). Leikkaa viipaleiden reunoista kuoriosa pois.

2. Valmista kinkkutäyte. Notkista sulatejuusto tilkalla ruokakermaa. Lisää pilkotut kinkku, paprika sekä tuorekurkku (siemenosa pois). Mausta. Sulatejuusto on melko suolainen, joten suolaa ei todennäköisesti tarvitse lisätä. Maut tasaantuvat täytetyssä kakussa.

3. Päällystä neliönmallinen vuoka tuorekelmulla ja lado pohjalle leipäviipaleet. Kostuta (tai kostuta ennen pohjalle laittoa). Levitä päälle munavoi. Lado uusi kerros hyvin kevyesti kostutettuja leipäviipaleita (kinkkutäyte saattaa olla muita täytteitä notkeampaa). Levitä kinkkutäyte. Lado jälleen kasvisliemellä kostutetut leipäviipaleet ja levitä kurkkusalaatti (ei ihan koko purkkia). Lado viimeinen kerros leipäviipaleita, laita kelmu päälle ja jääkaappiin maustumaan.

4. Kumoa tekeentynyt voileipäkakku tarjoiluvadille. Pehmitä sulatejuusto (minulla oli Polaria) ja sekoita mukaan majoneesia sen verran, että saat hyvin levitettävän tahnan. Levitä tahna kakun pinnalle ja koristele.

Ohje on hiukan epämääräinen, kun en ehtinyt pahemmin mittailla. Oikeastaan useimmiten teenkin voileipäkakut, täytekakut ja hyydykekakut ihan mutu-meiningillä. Lisätään maun mukaan kaapista aineksia ja sovelletaan

 

Toiseen kakkuun hain ohjeen netistä. Löysin Maku-sivuilta makoisalta kuullostavan hapankorppukakun. Tosin tähänkin lisäilin omiani, kun unohdin ostaa toisen tuorejuuston ja muitakin muutoksia tuli matkalla.

Lohivoileipäkakku

20 kpl hapankorppuja

Täyte 1:

200 g savukalaa (laitoin kylmäsavulohta)

200 g tuorejuustoa (laitoin kylmäsavulohen makuista)

1 dl ranskankermaa

3 rkl tuoretta, silputtua tilliä

2 tl sitruunamehua

1/4 tl mustapippuria (laitoin osaksi sitruunapippuria)

 

Täyte 2:

puolikas tuorekurkku

200 g tuorejuustoa (esim.yrtti)

1 dl ranskankermaa

(laitoin tämän tilalle turkkilaista jogurttia ja ranskankermaa eli purkkien loput jääkaapista :D )

(lisäsin silputtua kevätsipulia)


Kostutus:

3 dl kasvislientä

 

Kuorrutus:

175 g majoneesia

200 g sulatejuustoa

3 rkl tilliä

(laitoin samaa siis kumpaankiin voileipäkakkuun eli määrä oli tätä suurempi ja kinkkuisesta jätin tillin pois)

 

Koristelu:

200 g mätiä (laitoin katkarapuja ja kylmäsavulohta)

kurkkua

rucolaa

tilliä

sitruunaa

 

 

1. Leikkaa nahaton ja ruodoton lohi (tai kylmäsavulohi) silpuksi. Lisää joukkoon täytteen muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa.

2. Raasta pesty kurkku hienoksi ja purista ylimääräinen neste pois mahdollisimman tarkkaan. Yhdistä raasteeseen muut täytteen aineet ja sekoita hyvin.

3. Kiehauta vesi ja liemikuutio. Anna jäähtyä. Kasta hapankorppu liemeen ja aseta se alustalle. Kasta toinen korppu samoin, ja aseta edellisen korpun viereen puskusaumaan. Lado vierekkäin yhteensä viisi kostutettua hapankorppua.

4. Levitä puolet kalatäytteestä ensimmäisen hapankorppukerroksen päälle huolellisesti reunoja myöten ja tasaa lopuksi.

5. Aseta seuraava kostutettu hapankorppukerros ensimmäisen kerroksen tavoin kalatäytteen päälle.

6. Levitä toisen hapankorppukerroksen päälle kurkkutäyte kokonaan, ja tämän päälle vielä kostutettu leipäkerros, loppu kalatäyte ja päällimmäiseksi kostutettu leipäkerros.

7. Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja anna vetäytyä viileässä yön yli.

8. Sekoita keskenään majoneesi, sulatejuusto ja tilli. Levitä kuorrutetta kakun päälle ohuesti ja reunoille paksummin.

9. Koristele kakku.