Vaahtokarkkimassaa eli marshmallow fondantia (mmf) ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. Koska minulle tuli kyselyjä massasta, ajattelin vähän päivittää massan teko-ohjeita. Aika samalla tavoin tein nytkin kuin aiemminkin. Vaahtokarkkeja sulatin vain enemmän. Ehkä ensimmäisiä kertojani massaa tehdessä pelkäsin sulattavani karkkeja liikaa : )

Massaan tarvitaan vaahtokarkkeja, mikron ja kuuman kestävän kulhon, tomusokeria, siivilän ja hivenen öljyä. Erimerkkisistä vaahtokarkeista tulee erituntuisia massoja. Haribon Barbecue Mallows-merkkisistä saa todella pehmeän, valkoisen massan. Sekavärisistä karkeista tulee aika ikävän väristä massaa, jota on vaikea värjäämälläkään saada kauniin väriseksi.

1578573.jpg

Kulho sivellään ohuelti öljyllä. Kaadetaan karkit kulhoon ja ripsautetaan vähän vettä päälle n.ruokalusikallinen. Sulatetaan mikrossa, välillä sekoittaen, kunnes massa on sulanut. Massan voi värjätä tässä vaiheessa tai sitten, kun massa on valmista.

1578575.jpg

Toiset lisäävät tomusokerin (siivilän läpi) suoraan kulhoon, mutta itse teen massan alustalla. Se on ihan makukysymys, miten haluaa tehdä : D . Sihtaan ensin tomusokeria alustalle, kaadan massan päälle ja lusikalla sekoitan.

1578576.jpg

Koska massa saattaa olla kuumaa ja todella tahmeaa, varovasti alan työstämään sulanutta vaahtokarkkia ja tomusokeria sekaisin. Kädet kannattaa öljytä.

1578577.jpg

Massaa vaivataan, kunnes se on kimmoisaa. Valmiin massan on hyvä hetken jäähtyä ennen muoviin käärimistä. Muutoin se helposti tarttuu kiinni muoviin.

1578579.jpg

Massan annetaan rauhoittua seuraavaan päivään tiukkaan muovikelmuun käärittynä huoneenlämmössä. Laitan paketit vielä ilmatiiviiseen rasiaan : ) Olen myös käyttänyt massan samantien ja hyvin on onnistunut sitenkin. Värilliset massat ovat Ässä Pehmix-vaahtokarkeista.

1578583.jpg

Paketista otettua valmista massaa voi hetken lämmittää mikrossa ennen käyttöä. Silloin se muotoutuu helpommin. Vaahtokarkkifondant säilyy ainakin pari viikkoa, lähinnä ongelmaksi tulee massa liiallinen kuivuminen. Merjan leivonta ja askartelu-blogissa, täällä , on käytetty upeasti vaahtokarkkifondanttia ja sieltä sen ohjeen ensimmäisen kerran taisin nähdäkin. Merjalta löytyy myös vaahtokarkkimassan ohje, jossa on tarkat mitat. Itse en mittaa, vaan työstän massaa alustalla, kunnes se tuntuu sopivalta : )