Sain vihdoin liitettyä PDF-tiedoston tänne blogiin. Ikävä kyllä tuolla sivulla on myös mainoksia, mutta sille en mahda mitään. Jos joku osaa linkittää tuon tiedoston jotenkin fiksummin, niin kaikki neuvot ovat tarpeen. Tämä on nyt ensimmäinen testi, toimiiko linkitys. Ilmoitelkaa, jos joko kaavassa tai tiedoston lataamisessa on jotain häikkää.

Kaavat tähän piparimökkiin löytyvät täältä. Muista leipoa myös alusta mökille!

 

Sivuseinät ovat alaspäin hiukan kapenevat. Jos haluaa, voi mökkiin tehdä myös suorat seinät. Helpointa on ikkuna-aukot tehdä neliömuottien avulla. Isolla painetaan vain kevyesti ikkunan malli pintaan ja pienemmällä taikinan pohjaan asti aukot. Tämä on hyvä tehdä silloin, kun kappale on jo uunipellillä. Kappaleen leikkaamisenkin voi tehdä uunipellin päällä, niin jää turhat siirrot pois. Ikkunat voivat olla myös vaikka sydämen muotoiset tms..

Varsinkin jos mökkiin laittaa sisälle valot, ovat pienet pitsiset aukot somia.

Katto-osat paistetaan yksi kerrallaan, käännetään kuumina kaarevalle alustalle ja painetaan kevyesti muotoonsa. Kaarevuus löytyy päätyseinien kaavasta. Tässä käytin leivontakulhoa, jonka sivu on riittävän pitkään suora (siis kulho ei pyöristy liian äkkiä pohjasta). Jos palan kääntäminen tuntuu vaikealta, voit kaarevoittaa katon nurinpäinkin (varsinkin, jos koko katto päällystetään). Anna jäähtyä ennen siirtämistä.

Tässä näkyy katon ja päätypalojen kaarevuus. Pieni heitto ei haittaa.

Isommat aukot voi täyttää sulatetulla kondiittorin sokerilla.

Kondiittorin sokeri jähmettyy nopeasti kiiltäväksi ikkunaksi.

Kuorrutettaessa seinät kokonaan, rajataan sivut sekä aukkojen reunat.

Löysemmällä pikeerillä aloitetaan täyttäminen reunasta edeten tasaisesti kohti keskustaa.

Annetaan kuivua yön yli ja sen jälkeen pinnan voi koristella pursotuksilla.

Kun koristelutkin ovat kuivuneet, kootaan mökki. Alustassa on reikä valaistusta varten. Tukevat purnukat pitävät seinät paikoillaan pikeeriä kulmiin pursotettaessa. Talon voi koota myös sulalla sokerilla.

Kulmiin tehdään julkisivupuolelle koristepursotukset, jotka tukevat myös rakennusta. Annetaan kuivua jonkin aikaa ennen katon laittoa.

Kaareva katto on helppo laittaa. Se pysyy paikoillaan melkein itsestään :D

Katon koristelin ruusutyllalla paksua pikeeriä aaltomaisesti pursottaen.

Keskelle kattoharjapursotus.

Valmis talo. Taustalle se ensimmäinen mökki, joka on hiukan erilaisempi kuin tämä. Alaosa oli niin kapea, että oviaukon vierestä pala halkesi kootessa. Tätä mökkimallia on helppo muuttaa oman mielen mukaan joko isommaksi, kapeammaksi tai kattoa kaarevammaksi :D

Tunnelmavalo loistaa ikkunoista.