Kotona taas

Pääsiäisenä kokoonnuimme suvun voimin siskolleni ja herkkuja oli moneen lähtöön. Mini-siskoni tekemä maan mainio lammaskeitto oli monen tunnin urakan takana, mutta äärimmäisen herkullista se sitten onkin ja jo monen vuoden perinne. Ohje on alunperin Anna-Leena Härkösen kirjasta: Sopan syvin olemus, mutta suurempana annoksena. Siskoni tekee siihen myös välillä omia muutoksiaan.

Alkupaloiksi Make-siskoni teki pororullia, ruisleipänappeja, paistettua halloumijuustoa ja salaattia. Äitini teki vuohenjuustopiirakkaa. Jälkiruuaksi äitini oli tehnyt vadelmapiirakkaa ja pashapiirakkaa. Minä toin macaron-tornin ja niitä aiemmin tehtyjä pääsiäispipareita lapsille. Juotavana oli lasillinen tai pari jotain jokaisen omaan makuun sopivaa :D

Alkuruokalautanen.

Parsasalaatti

1 nippu tuoretta parsaa

12 raakaa jättiravunpyrstöä

lehtisalaattia ( siskoni käytti salaattimixiä)

vuonankaalia

avocadoa

tuoreyrttejä, salaattisiemeniä

1. Kuori ja paloittele parsat. Keitä varsipalat. miltein kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Lisää nuput ja keitä pari minuuttia. Valuta.

2. Kuivaa sulaneet ravunpyrstöt ja kypsennä niitä valkosipuliöljyssä paistinpannulla n.3 min. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kokoa salaatti vadille.

 

Ruisnappien täyte: Piparjuuri-perunasalaatti Ohje alunperin täältä

700 g kiinteitä perunoita

2 etikkakurkkua

1 hapan omena

1 dl majoneesia

1 dl kermaviiliä

2 rkl piparjuuritahnaa

2 tl dijonsinappia

Majoneesi:

2 kananmunan keltuaista

1 tl dijonsinappia

ripaus suolaa

ripaus rouhittua valkopippuria

1 1/2 rkl sitruunamehua

4 dl rypsiöljyä

 

1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Anna jäähtyä.

2. Valmista majoneesi. Sekoita kulhossa keltuaiset, sinappi, mausteet ja sitruunanmehu.

3. Valuta öljyä aluksi tipottain, myöhemmin ohuena nauhana samalla kunnolla vatkaten, kunnes seos sakenee.

4. Kevennä 1 dl majoneesia kermaviilillä ja mausta piparjuuritahnalla sekä sinapilla.

5. kuori ja kuutioi perunat sekä kurkut. Kuori omena ja kuutioi se myös. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua.

Perunasalaatin päälle tuli osaan kylmäsavulohta ja osaan italialaisia marinoituja mustekaloja.

Lammaskeitto.

Lammaskeitto (Anna-Leena Härkönen: Sopan syvin olemus)

750 g perunoita
2 sipulia
5-6 porkkanaa
kilo lampaanlihaa (pyydä pari luuta mukaan)
400 g tomaattimurskaa
pullo halpaa punaviiniä
6 valkosipulinkynttä
2 tl valkopippuria
1 rkl (tai enemmän) suolaa
yrttimaustetta tai timjamia
basilikaa ja mustapippuria oman maun mukaan

Pane lihat uunivuokaan ja kaada päälle 2 dl punaviiniä ja 2 dl vettä. Lisää suola ja kypsennä lihaa samoin kuin karjalanpaistilihoja: ensin tunti 200 asteessa ja sitten nelisen tuntia 125 asteessa. Näin lammas pehmenee takuuvarmasti. Kun liha on ollut yhteensä viitisen tuntia uunissa, pilko perunat ja porkkanat, paista sipulisilppu öljyssä niin että se ruskistuu, ja pane kaikki juurekset kattilaan. Lisää tomaattimurska, valkosipulinkynnet, loppu suola ja muut mausteet. Kaada päälle loppu punaviinistä. Keitä ainekset kypsäksi miedolla lämmöllä eli kolmosella ainakin pari tuntia ja hämmennä välillä. Kaada uunissa kypsynyt liha nesteineen sekaan ja hauduta kaikessa rauhassa kakkosella niin, että keitto on varmasti valmista. Jos nestettä haihtuu liikaa hellalla tai uunissa, lisää vähän vettä, älä enää viiniä. Luojankiitos."

Pashapiiras. Vadelmapiiras jäi kuvaamatta.

Macaronit.