Karjalanpiirakoita tulee tehtyä aina silloin tällöin, mutta vaihteeksi ajattelin kokeilla jotain muuta. Vatruskoita olen syönyt, mutta itse en ole niitä ennen leiponut. Nämä ovat kuin pasteijoita, mutta huomattavasti kevyempiä :D

Wikipediasta, täältä, löytyy vähän tietoa vatruskoista, jos ei ennen ole niihin törmännyt. Eli nämä ovat niitä eteläkarjalaisia versioita. Ohjeitakin on erilaisia ja löysin netistä yhden mukavalta tuntuvan ohjeen. Hävitin sen sivun jonnekin, mutta kirjoitan sen tähän. Lisäsin myös kuoritaikinaan yhden kananmunan, vaikka sitä ei ohjeessa alunperin ollut.

Vatruskat

Kuori:

1 kg keitettyjä perunoita

1-2 tl suolaa

1 1/2 dl vehnäjauhoja

(1 kananmuna)

Täyte:

2 dl puuroriisiä

5 dl vettä -keittämiseen

1 tl suolaa veteen (vähemmän, jos lisäät täytteeseen yrttisuolaa)

25 g voita

3 keitettyä kananmunaa

(yrttisuolaa)

 

Voiteluun: Voisulaa (käytin pullomargariinia)

 

1. Keitä perunat kuorineen, kuori ne lämpöisinä ja soseuta (voit käyttää myös aterialta jääneitä perunoita tai perunamuusia). Sekoita jäähtyneeseen perunaan suola ja jauhot (sekä kananmuna).

2. Keitä kananmunat koviksi ja anna jäähtyä. Keitä riisit suolalla maustetussa vedessä. Lisää mukaan nokare voita ja jäähdytä riisit. Sekoita keskenään riisi ja pilkotut kananmunat. Mausta halutessasi yrttisuolalla.

3. Taputtele taikinasta jauhoisin käsin jauhotetulla alustalla, puolen sentin paksuisia ja halkaisijaltaan 10 cm "lettuja" (itse kaulin aina pienen määrän taikinaa levyksi ja otin pyöreällä muotilla paloja).

4. Levitä letun keskelle täyteseosta ja sulje reuna.

5. Paista vatruskoja 250 asteessa uunin yläosassa noin 15 min. Voitele sudilla kevyesti voisulalla.

Minulla tuli tästä taikinamäärästä pieniä vatruskoita  33 kpl Hymy