Keskimmäinen tyttäreni innostui leipomaan pullapohjaista piirakkaa. Aikaisemminkin hän on ollut mielellään mukana leipomisessa, mutta nyt syksyllä alkoi koulussa kotitalous ja se innosti vielä lisää. Mukana auttamassa olivat toisetkin lapset, mutta minä olin pihatöissä. Oli ihanaa tulla sisälle, kun vastaan tulvahti herkullinen pullan tuoksu.

Ohje on kirjasta Kaarina Roininen:Parhaat kotileivonnaiset.

Omenainen piirakka

1 1/2 dl maitoa

15 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan

2 rkl sokeria

1/2 tl suolaa

1 tl kardemummaa

4-4 1/2 dl vehnäjauhoja

50 g margariinia

Täyte:

100 g maustamaton tuorejuustoa (vaniljaista oli meillä)

1 kananmuna

 1/2 dl sokeria

1 tl vanilliinisokeria

3-4 suurta (hapahkoa) omenaa

1 rkl sokeria

kanelia

Voiteluun ja koristeeksi:

kanamunaa

raesokeria (murskattiin palasokerista, kun raesokeri oli loppu)

 

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva.

2. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.

3. Alusta taikinaan jauhot sekä viimeiseksi pehmeä rasva.

4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä.

5. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta taikinapalasta pyöreä, halkaisijaltaan noin 30 cm levy.

6. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa levy taikinapyörällä omenan muotoiseksi.

7. Leivo lopputaikinasta pikkusormenpaksuisia taikinanauhoja. Kierrä ne toistensa ympäri ja tee niistä piirakalle reunat. kostuta reunaa vedellä, niin palmikot pysyvät paremmin paikoillaan paistamisen aikana.

8. Tee lopputaikinasta omenalle kanta ja lehdet. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa 10-15 min.

9. Sekoita tuorehusston joukkoon täytteen muuta aineet. Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

10. Levitä taikinalevylle täyteseos. Lado päälle omenalohkot. Ripottele omenille sokeria ja kanelia.

11. Voitele taikinaosat munalla ja ripottele päälle raesokeria.

12. Paista piirakkaa 225 asteessa uunin keskiritilätasolla 15-20 min.

 

Hyvältä näyttää.

Ja maistuu. Taidankin pysyä useammin pois keittiöstä