Tämän ohjeen sain tyttäreni koulukaverin äidiltä. Maistoin heillä piirakkaa ja tykästyin kovasti. Kaikki eivät sipulista pidä, mieskin valitteli kauheaa katkua piirasta leipoessani. Hänen onnekseen vein piirakan pois, ystäväni synttäreille/HomCare-kutsuille. Siksi kuvassa vain pikkuinen kulmapala, jonka otin kuvausta varten.

Piiras on gluteeniton ystäväni ruokavalion takia.

Ohjetta muuttelin jonkin verran, muutokset sulkeissa

Sipulipiiras

Taikina:

6 dl gluteenitonta jauhoseosta (laitoin 4 dl Sunnuntain gluteenittomia jauhoja ja 2 dl Semperin karkeaa jauhoseosta)

250 g voita (laktoositonta)

6 rkl vettä

Täyte:

500 g purjosipulia (laitoin vähemmän)

500 g sipulia (laitoin vähemmän)

kinkkusuikalepussi (laitoin palvikinkkurouhetta)

6 kananmunaa

3 dl kuohukermaa (laitoin laktoositonta ruokakermaa)

3 dl maitoa (laktoositonta)

2 tl suolaa (laitoin huomattavasti vähemmän, koska kinkussa ja juustossa on jo paljon suolaa)

1/2 tl mustapippuria (rouhaisin vähän pippuriseosta)

100 g juustoraastetta (emmentalraaste, laktoositon)

50 g parmesaania (jätin pois ja lisäsin juustoa)

(yrttiseosta)

 

1. Nypi jauhot ja paloiteltu rasva murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Laita jääkaappiin tunniksi viilenemään. Kauli taikina levyksi uunipellille ja laita vielä 20 min kylmään. Esipaista pohjaa ennen täyttöä 225 asteessa 10 min.

2. Kuullota silputut purjosipulit ja sipulit. Lisää kinkkusuikaleet. Sekoita muut aineet kulhossa sekaisin. Levitä sipuli-kinkkuseos esipaistetulle pohjalle ja kaada muu täyteseos tasaisesti päälle. Voit vielä halutessasi ripotella hiukan juustoraastetta. Paista 225 asteessa 40 min. Jos pinta ruskistuu liikaa, laita paiston aikana piirakan päälle folio.