Pikeeristä  (Royal icing) on tullut paljon kyselyitä, joten laitan ihan oman kategorian sille. Hauskoja koristeita siitä saakin aikaan, vaikkakin aika herkkiä ovat hajoamaan : )

Pikeeriohje:

2-3 kpl munanvalkuaista

n. 500 g tomusokeria

5-7 tippaa sitruunanmehua

1. Käytä puhdasta ja kuivaa kulhoa. Vaahdota 2/3 tomusokerista valkuaisten kanssa vaahdoksi.

2. Lisää sitruunanmehu ja lisää tomusokeria tarpeen mukaan. Seos on moniin töihin sopivaa, kun vatkaimia nostettaessa jää vaahto pystyyn, mutta vaahtohuipun pää notkahtaa vielä alas.

3. Älä vatkaa liian kauan, muuten ilmava vaahto katkeilee pursotettaessa.

4. Peitä kulho kostealla pyyhkeellä tai siirrä pikeeri pursotuspussiin. Peittämätön pikeeri alkaa heti kuivua.

5. Pikeeriä voi myös värjätä elintarvikeväreillä.

Tomusokerin määrä vaihtelee kovasti riippuen kananmunien koosta ja siitä mitä ollaan tekemässä. Kukkien tekemiseen tarvitaan jo todella kova vaahto, vaahdon pää jää kokonaan pystyyn.

 

Näihin lumitähtiin käytin yhteen kananmunanvalkuaiseen 3 1/2 dl tomusokeria. Tästäkin määrästä saa jo vaikka kuinka paljon koristeita. Monesti laitan vielä vanilja-aromia 1/2 tl.  Nyt jätin sen pois, koska se tekee massasta luonnonvalkoista ja helmiäisspray pääsi loppumaan.

Kukkanaula on hyvä apuväline, mutta näitä voi pursottaa suoraan leivinpaperin päällekin. Minulla on pyörepäinen, reikä läpimitaltaan 0,5 mm suuruinen tylla. Pursottaa voi myös pakastepussilla, leikkaa vain pienen reiän kulmaan. Pursotuspussin voi taitella leivinpaperistakin. Ohje löytyy Ruusumamman blogista täältä.

Pursotetaan pätkä pikeeriä.

1041904.jpg

Molemmille puolille V-muotoon toiset sakarat. Voi tietysti vetää ristiin rastiin pikeeriviivat, minusta vain näin tulee siistimmät. Pikeerin tulee keskeltä ottaa kiinni toisiinsa.

1041914.jpg

Tässä lumitähdessä on keskellä tähtikuvio. Pikeeri pursotetaan sakaroiden päältä.

1041923.jpg

Pienet V-sakarat tulevat myös pitempien sakaroiden päältä.

1041937.jpg

Lumitähdestä tulee vahvempi, kun pursotetaan toinen kerros pääsakaroiden päälle. Pursottaessa kannattaa pursotinta liikuttaa ylösalas, että pikeeri tarttuu kiinni. Tai sitten voi pursottaa pieniä pallosia vieriviereen.

1041954.jpg

Tässä vähän  malleja. Niitä voi keksiä vaikka kuinka paljon ja käyttää erilaisia sokerikuulia, nonparelleja yms. koristeena.

1041963.jpg

1041966.jpg

Tästä puuttuu vielä se yksi kerros. Välttämätön se ei ole, auttaa vain kasassa pysymiseen.

1041969.jpg