Essi toivoi maitolaituria piparista ja minusta se oli hauska ajatus. Näitäkin on montaa eri mallia, tämä versio on aika perinteistä tyyliä ja lähellä Valion omaa rakennuspiirrustusta maitolaiturista.

Kattoon en tehnyt mitään koristuksia, yleensä ne kun oikeasti ovat huopakattoa ja siinä ei paljon koristeluaihetta tule. Tomusokeri riittää.lumeksi.

Laituriosan laudat olisi voinut tehdä myös jokaisen erikseen, mutta helpommalla pääsee yhdellä pipariosalla. Ennen paistoa alustan voi kuvioida laudoiksi viivottimella painamalla urat ja tekemällä naulan kohdat jollain tikulla. Samaa kuviointia voi tehdä seiniin ja oveen tai sitten myöhemmin pikeerillä koristaen.

Porrasaskelmaan tuli erilliset piparilaudat.

Koska tässä piparimökissä ei ole ikkunoita, tein taakse tutun näköisen lehmän koristeeksi. Taitaa olla Valiolle menossa nämä maitolitrat

Kaavat löytyvät TÄÄLTÄ (pdf-tiedosto)

Laiturin kehikko aloitetaan pystyjen tukilautojen kiinnittämisellä laiturin nurjalle puolelle. Se on kätevintä ja pysyvintä tehdä sulatetulla sokerilla (tai kondiittorin sokerilla). Mittaa ensin, että kaikki palat ovat yhtä pitkiä ja päät suoria (veistä veitsellä tai raastinraudalla suoriksi). Sovita sivulautoja ennen tukipalojen kiinnittämistä, että ne tulevat alustan tasalle eli tukilauta tulee kiinni hiukan laiturin reunasta sisäänpäin. Muita lautoja voi myös veistää, jolleivat täysin sovi kohdilleen (saattavat paisua uunissa). Katon palkit ovat vain pötköksi pyörittyä piparitaikinaa. Mitta ei ole niin tarkka, kunhan on riittävän pitkä. Sen voi sitten pätkäistä sopivaksi katon kiinnittämisen jälkeen.