Kävin ystävälläni kyläilemässä ja illaksi piti saada porukalle jotain pientä purtavaa aikaiseksi. Hän teki pari erilaista salaattia ja minä olin tehnyt lohipiirakkaa sekä kinkkukierteitä voitaikinasta. Kuvat eivät ole parhaita mahdollisia, kun alkoi ilta hämärtää ja kaikilla oli jo kiire päästä syömään. Kannattaa kuitenkin kokeilla ulkonäöstä huolimatta, sillä minusta kaikki maistuivat mainioilta

Katkarapu-lohisalaatti.

Katkarapu-lohisalaatti (4 annosta)

puolikas mango

1 pieni punasipuli

puolikas kurkku

1 avocado

400 g katkarapuja

150 g savulohta (meillä oli kylmäsavulohta)

2 rkl hienonnettua korianteria

1 tomaatti (jätettiin pois, kun toisessa salaatissa oli tomaattia)

limetinmehua

(salaatinlehtiä koristeluun)

 

Itusalaatti.

Itusalaatti

1 pussi suomalaisia ituja

1 kurkku

6 tomaattia

fetaa

minimozzarelloja

1 pussi pakasteherneitä

1 sipuli

tuoretta basilikaa

(valkosipulinkynsiä)

oliiviöljyä

mustapippurirouhetta

katkarapuja (jätettiin pois, kun toisessa salaatissa oli niitä)

(salaattia koristeeksi)

 

Voitaikinakierteet.

Voitaikinakierteet

1 paketti pakastevoitaikinaa (tai itsetehty taikina)

1 paketti ilmakuivattua kinkkua.

1. Sulata voitaikinalevyt paketin ohjeen mukaan. Leikkaa jokainen levy neljään, kapeaan osaan pituussuunnassa.

2. Irroita kinkkuviipaleet muovikalvoineen erilleen toisistaan. Leikkaa jokainen kahtia pituussunnassa ja irroita muovikalvo vasta sitten, kun tarvitset kinkkuviipaleen. Liitä kinkkuviipale voitaikinaviipaleeseen ja käännä korkkiruuville. Laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja voitele kananmunalla ennen paistamista. Paista 225 noin 8-10 min, kunnes ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

 

Lohi-sienipiirakka.

Lohi-sienipiirakka (Kodin Kuvalehti: Parhaat piiraat)

Pohja:

100 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl perunasosejauhoja

1 tl yrttisuolaa

1 tl leivinjauhetta

1 dl vettä

(käytin valmista ruisperunataikinaa pakasteesta)

Täyte:

1/2 l suppilovahveroita (käytin siitakesieniä)

300 g kylmäsavulohta

pala purjoa

2 dl kermaviiliä

1 dl maitoa

3 kananmunaa

1 dl juustoraastetta

sitruunapippuria

1-3 valkosipulinkynttä

 

1. Nypi pohjan kuivat aineet keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle sekä reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa noin 10 min.

2. Haihduta sienistä teflonpannulla enimmät nesteet pois. Suikaloi kirjolohi ja hienonna purjo. Sekoita kermaviiliin maito, munat, juustoraaste ja mausteet.

3. Levitä puolikypsälle pohjalle ensin sienet, kalapalat ja sipulisilppu. Kaada päälle kermaviiliseos ja jatka kypsentämistä, kunnes täyte hyytyy ja saa pintaansa herkullisen värin. Eli 200 asteessa noin puolisen tuntia. Tarjoile lämpimänä salaatin kera.