Tein porkkana-karviaismarjahilloa eli köyhän miehen lakkahilloa ja samalla marjojen kanssa touhutessa, tein piirakan. Ohje on kirjasta Kotilieden parhaat leivonnaiset.

1860486.jpg

Karviaispaistos  

Pohjataikina:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl jauhettua mantelia
100 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
1 rkl sitruunanmehua
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
2 dl vettä
2 dl sokeria
500 g perattuja karviaisia
1/2 sitruunan mehu
3 rkl perunajauhoja
3 kananmunan keltuaista
1 rkl voita
2 tl vaniljasokeri

Marenki:
3 kananmunan valkuaista
2 dl erikoishienoa sokeria
1/2 tl sitruunanmehua

1. Valmista pohjataikina. Pyöräytä monitoimikoneessa vehnäjauhot ja rasva taikinaksi tai hakkaa ne veitsellä murumaiseksi seokseksi. Lisää muut ainekset. Muovaa taikina palloksi, pane muovipussiin tai kelmuun ja anna jähmettyä kaapissa noin tunnin.
2. Mittaa vesi, sokeri, karviaiset, sitruunamehu ja perunajauhot kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon keltuaiset, voi ja vaniljasokeri. Kiehauta uudelleen ja anna jäähtyä.
3. Ota taikina jääkaapista, anna olla huoneen lämmössä jonkin aikaa ja kauli taikina hieman suuremmaksi kuin 25-senttinen piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan, siisti reunat ja tue reunat foliosta muovatulla pannalla. Paista 175 asteessa noin 10 min. (paistoin 15 min)
4. Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja sitruunamehu kevyesti. Vähennä vatkaimen tehoa ja lisää puolet sokerista. Lisää loppu sokeri ja käytä vatkainta hetki täydellä teholla, kunnes tuloksena on kova marenki.
5. Poista foliopanta ja kaada karviaiskiisseli vuokaan. Lusikoi tai pursota marenki päälle ja kypsennä vielä kymmenisen minuuttia, kunnes pinta saa väriä.

Kirjan kuvassa olevassa piirakassa oli käytetty vihreitä karviaisia, mutta laitoin punaisia. Pohjaa paistoin pitempään, koska minusta aika pohjan paistamiseen tuntui minusta kovin lyhyeltä. Olisi ehkä voinut paistaa vieläkin kauemmin. Se oli hyvä juttu ohjeessa, että kananmunat tuli käytettyä kokonaan. Marengin teosta kun jää niitä keltuaisia muuten yli. Kirpakka karviainen ja makea marenki sopivat hyvin yhteen.