Tässä ohje sokerimassasta tehtyihin suuriin ruusuihin. Nämä ovat tehty valmiista massasta, mutta laitan lisää juttua jahka kokeilen itsetehtyjä massoja miten ne käyttäytyvät. Sitten on vielä jotain ihan kukkien tekoa varten olevaa massaa, mutta sitä en ole testannut. Talkamatin sivuilta löytyy myös hyviä ohjeita. Tässä linkki sinne.

Tähän on esimerkiksi laitettu terälehtiä varten palat valmiiksi. Sokerimassa kuivaa todella nopeasti, joten massa kannattaa pitää muoviin käärittynä ja ottaa pala kerrallaan esiin. Kukan koko määräytyy tietysti palojen koosta. Ei tarvitse ottaa isoja paloja, koska terälehteä ohennetaan aika paljon.

Muotoilen pyöreäpäisellä marsipaanivälineellä terälehteä käsissäni (muista käyttää tomusokeria) ohentaen reunoja ja jättäen alapuolen paksummaksi. Mitä ohuempi reuna on, sitä kauniimpi kukka on ja myös sitä helpommin hajoava : ) Minusta on helpompi käsitellä massaa käsissäni, mutta tyyli on vapaa.

Terälehteä voi siloitella lopuksi muovin päällä, ettei kämmenen jäljet jää terälehteen. Minulla ei ole muotoiluun tarkoitettuja sieniä, mutta niitäkin voi kokeilla. Muovikäsineetkin voisivat olla myös hyvät. Terälehteen teen vielä lopuksi keskelle vähän kuoppaa.

Foliosta saa kätevät kuivatustelineet. Tässä minulla on munakuppi alla, mutta mikä tahansa sopiva tukeva teline käy.

Terälehtiä voi muotoilla sopiviin asentoihin ja taitella foliota tueksi alle. Terälehtiä laitetaan limittäin ja keskeltä painellaan ne toisiinsa kiinni. Ei liian kovaa, ettei pohja hajoa. Foliokupin kokoa muuttamalla saa joko avonaisia kukkia tai nupulla olevia.

Lopuksi vielä varmistetaan kiinnitys painelemalla.

Heteinä voi käyttää myös askarteluheteitä, mutta laitan tähän ihan yksinkertaisen mallin sokerimassasta. Itse voi kehitellä vaikka minkälaisia tahansa lisää : )

Kaulitaan massaa levyksi, leikataan kapea suikale ja hapsutetaan puoleen väliin asti.

Kääritään rullalle. Laitoin vähän tomusokerikuorrutetta liimaksi.

Leikataan pohjasta ylimääräinen pois.

Foliomuotiin kuivumaan. Hapsuja voi asetella vielä tässä vaiheessa.

Kun kukka ja hapsut ovat kuivuneet, laitetaan kukan keskelle pikeeriä tai kaupan sokerikuorrutetta. Kukkaa ei oteta vielä telineestä pois, koska kuorrute jonkin verran pehmentää pohjaa.

Kuivunut hedekimppu laitetaan keskelle kukkaa. Tuli aika muhkeat heteet tähän kukkaan.

Annetaan kukan kuivua kunnolla ja otetaan varovasti pois foliosta. Terälehdistä ei paljoa kannata ottaa kiinni. Hajoavat todella herkästi, varsinkin jos ovat ohuet. Kukkaa voi vielä käsitellä tomuväreillä, helmiäisspraylla tai kristallipulvereilla.

Valmiita kukkia.

Kukkiin saa lisää näyttävyyttä tekemällä useampia terälehtikerroksia. Silloin terälehtiä voi muotoilla laittamalla foliopaloja eri kerrosten väliin. Täytyy vain katsoa etteivät jää jumiin kukan kuivuttua : )  Sugarcraft-lehdissä on ollut aivan upeita kukkia. Niihin on vielä matkaa meikäläisellä opetella, mutta hauskaa näiden tekeminen on.