Röyhelöpursotus sopii hyvin romanttisiin kakkuihin tai vaikkapa ristiäiskakkuihin. Röyhelöä saa aikaan ruusu- tai lehtityllalla, mutta juuri siihen tarkoitettuja tylliakin on olemassa. Tässä on käytössä tylla malliltaan Städter 050-inox 230507.

Oikean kakun tilalla on harjoittelua varten hankittu styroxkakku. Pursotusalustana käytän marmorista, pyörivää juustotarjotinta (Tarjoustalosta vajaalla 10 eurolla ostettu : D, hyvin toimii). Normaalisti kakku on jo omalla tarjoilualustallaan ennen pursotusta. Nyt tällä tavoin, että pursotusalusta näkyisi.

2057637.jpg

Päälle sipaisin kakuista yli jäänyttä kermaa vaniljakastikejauheella terästettyä. Siksi jälki ei ole paras mahdollinen. Röyhelön kaaret voi tehdä vapaalla kädellä tai laittaa muutamia merkintöjä tikulla kerman pintaan. Tähän on olemassa myös väline, kakun koristelu-apu. Sellainen löytyy esim. täältä. Omani ostin ArtAstiasta.
Joustava, piikillinen muoviliuska laitetaan haluttuihin väleihin joko yhdellä tai kahdella kaarella. Kakun ympärys ja kaarien määrä kannattaa sovitella kohdalleen ennen merkitsemisen aloittamista, jotta kaaret tulevat tasan.

2057638.jpg

Kaaret merkitään painamalla koristelu-apua kevyesti kakun pintaan. Kaarien väliin kannattaa jättää pieni väli, koska pursotus vie tilaa kaarien yhtymäkohdissa. Tämä väli täytyy huomioida myös kaarien lukumäärän sovittelussa kakun ympärille.

2057641.jpg

Kermaan (tai muuhun kuorrutteeseen) jää pienet jäljet.

2057642.jpg

Tylla on tämän näköinen.

2057645.jpg

Pursotus aloitetaan kaaren yläreunasta.

2057650.jpg

Pursotusjälkeen voi vaikuttaa tyllan liikkeellä saaden joko tiuhempaa tai loivempaa röyhelöä.

2057649.jpg

Röyhelön yläreuna jää helposti sotkuiseksi. Itse en vielä ole onnistunut saamaan kerralla siistiä jälkeä. Yläreunaan voi pursottaa pienellä tähtityllalla pursotuksen tai vaikkapa pyöreäpäisellä tyllalla somia pallosia : ) Tässä jälki ei ole kovin kaunista, kun käytin jämäkermoja.

2057652.jpg