keskiviikko, 12. marraskuu 2008
Röyhelöpursotus
Röyhelöpursotus sopii hyvin romanttisiin kakkuihin tai vaikkapa ristiäiskakkuihin. Röyhelöä saa aikaan ruusu- tai lehtityllalla, mutta juuri siihen tarkoitettuja tylliakin on olemassa. Tässä on käytössä tylla malliltaan Städter 050-inox 230507.
Oikean kakun tilalla on harjoittelua varten hankittu styroxkakku. Pursotusalustana käytän marmorista, pyörivää juustotarjotinta (Tarjoustalosta vajaalla 10 eurolla ostettu : D, hyvin toimii). Normaalisti kakku on jo omalla tarjoilualustallaan ennen pursotusta. Nyt tällä tavoin, että pursotusalusta näkyisi.
Päälle sipaisin kakuista yli jäänyttä kermaa vaniljakastikejauheella terästettyä. Siksi jälki ei ole paras mahdollinen. Röyhelön kaaret voi tehdä vapaalla kädellä tai laittaa muutamia merkintöjä tikulla kerman pintaan. Tähän on olemassa myös väline, kakun koristelu-apu. Sellainen löytyy esim. täältä. Omani ostin ArtAstiasta.
Joustava, piikillinen muoviliuska laitetaan haluttuihin väleihin joko yhdellä tai kahdella kaarella. Kakun ympärys ja kaarien määrä kannattaa sovitella kohdalleen ennen merkitsemisen aloittamista, jotta kaaret tulevat tasan.
Kaaret merkitään painamalla koristelu-apua kevyesti kakun pintaan. Kaarien väliin kannattaa jättää pieni väli, koska pursotus vie tilaa kaarien yhtymäkohdissa. Tämä väli täytyy huomioida myös kaarien lukumäärän sovittelussa kakun ympärille.
Kermaan (tai muuhun kuorrutteeseen) jää pienet jäljet.
Tylla on tämän näköinen.
Pursotus aloitetaan kaaren yläreunasta.
Pursotusjälkeen voi vaikuttaa tyllan liikkeellä saaden joko tiuhempaa tai loivempaa röyhelöä.
Röyhelön yläreuna jää helposti sotkuiseksi. Itse en vielä ole onnistunut saamaan kerralla siistiä jälkeä. Yläreunaan voi pursottaa pienellä tähtityllalla pursotuksen tai vaikkapa pyöreäpäisellä tyllalla somia pallosia : ) Tässä jälki ei ole kovin kaunista, kun käytin jämäkermoja.
Kommentit