Sunnuntaina kävi vieraita ja leivoin vähän jotain tarjottavaksi. Tein omena-toskakakkua Amerikan herkut-kirjasta, jonka siskoni antoi lahjaksi. Hauska juttu sinänsä, sillä olin kyllä lainannut joskus saman kirjastosta ja tehnyt mansikka- sekä sitruunapain kirjan ohjeiden mukaan, mutta itselläni ei opusta ollut. Silloin ajattelinkin, että olisi kiva löytää jostain sama kirja, mutta se tulla tupsahti ihan yllätyksenä :D

Lisäksi leivoin pieniä pitsoja, joulutorttuja ja marmorikakkua.

Omena-toskakakku

Kakkupohja:

150 g voita

2 1/2 dl sokeria

2 kananmunaa

4 3/4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 vihreää omenaa ohuina viipaleina

Toskakuorrutus:

50 g voita

1 1/4 dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

2 1/2 dl mantelilastuja

 

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja leivitä viisi senttiä korkea ja läpimitaltaan noin 23-senttinen irtopohjavuoka.

2. Tee kakkutaikina: Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat, vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin.

3. Levitä taikina vuokaan. Asettele omenaviipaleet kakun pinnalle.

4. Kypsennä kakkua uunissa, kunnes se saa hieman väriä (non 50 min, pidin ehkä noin 45 min) ja kakun keskikohta kimahtaa takaisin sitä hieman painettaessa.

5. Valmista kuorrutus: Sulata voi keskilämmöllä kattilassa. Sekoita mukaan sokeri ja vehnäjauhot. Lisää mantelit, kun seos alkaa poreilla ja nosta kattila pois liedeltä. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja jatka paistamissa samassa lämpötilassa vielä 15-20 min.

7. Jätä kakku jäähtymään. Irroita sitten veitsellä kakun reunoja varovasti ja poista irtorengas.

 

Koristeena pieni marsipaaniomena (lahjaksi saatu). Aika söpöläinen :D

Ehkä hivenen aikaa olisi vielä toskakuorrutus saanut olla uunissa, mutta ihan hyvä näinkin :D