Kyllä meillä muutakin leivotaan kuin pelkkiä makeita syötäviä. Niistä ei aina tänne blogiin tule juttua laitettua, mutta nyt kokeilin ensimmäistä kertaa saaristolaisleivän tekoa. Muuallakin on tätä leipää leivottu esim. täällätäällä ja täällä sekä monessa muussakin blogissa. Leivän teko oli helppoa, mutta aikaa meni kohotuksessa ja paistamisessa. Itsestään nekin toki tapahtuivat, kunhan muisti laittaa leivät uuniin ja ottaa pois :D

Saaristolaisleipä (Nauvon limppu) (Kopio blogista: Voisilmäpeliä)
2-3 leipää

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl ruisjauhoa
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoa

Voiteluun siirappivettä:
2 osaa vettä, 1 osa siirappia (itsellä riitti 2 rkl vettä ja 1 rkl siirappia)

Lämmitä piimä n. 37-asteiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Anna hiivan liueta kokonaan piimän joukkoon (tähän menee jokunen minuutti). Lisää sen jälkeen muut aineet ja sekoita hyvin, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata.
Laita kohoamaan lämpimään ja ei-vetoisaan paikkaan 2 tunniksi. Kaada sen jälkeen 2-3 leipävuokaan (riippuen vuokien koosta, minulla tulee tästä satsista täyteen 3 melko pientä vuokaa). Mielestäni leivät kannattaa kohottaa vielä vuoissa ennen paistamista.

Paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 2 tuntia. Paistamisen puolivälissä sivele leivät siirappivedellä. Tämän voi halutessaan toistaa pari, kolmekin kertaa paistamisen aikana.

Kun otat leivät pois uunista, laita ne puhtaan keittiöpyyhkeen alle jäähtymään. Pistä sen jälkeen vielä jääkaappiin tekeytymään, leipä on parhaimmillaan parin päivän päästä leipomisesta.

Vein kaksi leipää lahjaksi ja jätin itselleni yhden.

Herkkua