Tuulihatut ovat leipomus, joita pidetään usein hankalina tehdä. Minusta ne ovat mainettaan helpompia ja valmistuvat suhteellisen nopeasti (siksi teen niitä usein vieraille). Tuulihatut voi täyttää makealla tai suolaisella täytteellä, sillä tuulihattu itsessään on neutraalin makuinen. Eli makua täytteeseen tarvitaan rutkasti.

Näiden kuoret tein jo viime perjantaina, kun meillä kävi kyläilijöitä. Täytin tuulihatut suomalaisilla vadelmilla+vadelmahillolla sekä kermavaahdolla. Sulatetut vadelmat pyöritin kevyesti hillossa, josta tuli makeus ja vadelmat olivat helpompi lusikoida halkaistun tuulihatun sisään. Kuvia ei niistä tullut napattua. Kuoria jäi yli ja seuraavana päivänä täytin ne kylmäsavulohitäytteellä.

Tuulihatut

100g voita tai margariinia

2 dl vettä

2 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

 

Täytevaihtoehto 1:

150 g tuorejuustoa (käytin katkaraputuorejuustoa)

2 tl sitruunamehua

1/2 tl sitruunapippuria

2 rkl tillisilppua

150 g kylmäsavustettua lohta

n. 5 cm pituinen pala tuorekurkkua

1 dl kuohukermaa (laitoin vähemmän eli sen verran lisäsin valmista kermavaahtoa kuin oli tarpeen)

 

Täytevaihtoehto 2:

150 g (ruohosipuli)tuorejuustoa (voit notkistaa kermavaahdolla tai ranskankermalla)

200 g savukinkkua

1 rkl sinappia

paprikaa (ehkä isosta noin puolikas pieneksi silputtuna)

pippurisekoitusta

halutessasi persiljaa

 

1. Mittaa (teflon)kattilaan rasva ja vesi. Kuumenna seos kiehumispisteeseen.

2. Lisää kaikki jauhot kerralla ja sekoita rivakasti puuhaarukalla, kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta palloksi. Anna taikinan jäähtyä haaleaksi.

3. Kaada taikina kulhoon, jos olet käyttänyt teflonkattilaa. Vatkaa taikinaan mukaan munat yksitellen, seosta koko ajan voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella.

4. Nosta kahdella lusikalla nokareita pellille tai pursota pursotuspussin avulla ruusukkeita/pötköjä.

5. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. HUOM! Älä avaa uuninluukkua paistamisen alkuvaiheessa. Paista tuulihatut kauniin ruskeiksi ja kypsiksi, muuten ne lässähtävät. Anna jäähtyä.

 

Täyte 1: Norjista tuorejuusto kulhossa. Sekoita mukaan mausteet ja tillisilppu. Sekoita mukaan hienonnettu kala ja vaahdoksi vatkattu kerma. Kuori tuorekurkku ja leikkaa keskusta pois. Pilko tuorekurkku pieniksi paloiksi ja lisää mukaan täytteeseen.  Täytä tuulihatut.

Täyte 2: Notkista tuorejuusto kulhossa ja pilko savukinkku sekä paprika pieniksi paloiksi. Lisää mausteet ja halutessasi persiljasilppu tai laita persiljatupsu täytettyyn tuulihattuun koristeeksi.

Teflonkattila on hyvä, mutta paksupohjaisella teräskattilalla pärjää ihan hyvin. Tässä vesi ja rasva kiehumispisteessä (tai no joo, kiehuu jo :D ).

Vehnäjauhot lisätään kerralla ja sen jälkeen on oltava sähäkkä sekoittaja ja riittävän tukevalla työvälineellä. Puuhaarukka on varmasti parempi kuin tämä vispilä, mutta onnistui näinkin. Taikina alkaa irrota reunoilta ja siitä muodostuu paksu massa.

Annetaan massan jäähtyä haaleaksi. Teräskattilassa voisi vatkata kanamunatkin joukkoon, mutta nyt siirsin toiseen kulhoon jäähdytyksen nopeuttamiseksi. Lisää kananmunat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten.

Valmista tuli!

Tästä taikinan voi nostella kahden voilla sivellyn lusikan avulla leivinpaperilla vuoratulle pellille, mutta itse käytän mieluummin pursotinpussia (ilman tyllaa, mutta sekin voi olla). En osaa pursottaa ilman, ettei taikinasta syntyisi pitkä häntä. Pitäisi kai olla nopeampi :D Niinpä litistän hännän lusikalla, jonka pohjan olen pyyhkäissyt voilla. Silloin se ei tartu taikinaan. Tuulihatuista voi pursottaa myös pitkänomaisia tai tehdä vaikka joutsenia, kuten täällä.

Valmiita pulleroita.

Sitten täytetään ja syödään! Tuulihattuja ei kannata täyttää liian aikaisin tai kosteus tekee tehtävänsä. Näihin laitoin salaatin alle kosteuseristeeksi. Valmiit kuoret voi hyvin pakastaa ja täyttää vasta tarvittaessa. Makeat tuulihatut saavat lisäpotkua päällyskuorrutteesta esim. suklaasta.