Moni on toivonut pieniin vauvatennareihin ohjetta. Alkuperäinen ohje on Pionilaaksosta, täältä. Pioni on tehnyt tossut itsetehdystä vaahtokarkkimassasta, joka onkin varmasti oivaa materiaalia tossujen tekoon joustavuutensa ja helpon käsiteltävyyden takia. Itse käytän yleensä Städterin sokerimassaa, koska sokerimassa kovettuu nopeasti.

Vihreät tossut tein kokonaan marsipaanista, vaaleanpunaiset sokerimassasta ja valkoiset kukkasilla valmiista vaahtokarkkikuorrutteesta.

Kaavoja olen vähän muuttanut ja tekemäni tossut ovat 6-6,5 cm:n pituisia. Pohjan kaava on siis hiukan pienempi tästä.

Pohjapalojen paksuus on tässä 2-3 mm, mutta kaulittu kuorrute voi olla tätä paksumpaakin.

Kärkiin on hyvä laittaa lisäpalat etuläpän tueksi.

Leikkaa etuläpät ja siisti sormin reunat.

Levitä koristeliimaa tai sivele kevyesti vettä lisäpalan päälle. Laita jo valmiiksi talouspaperista paperimytty etuläpän tueksi. Varo, ettei paperi jää missään vaiheessa kiinnitettävien osien väliin.

Kiinnitä läppä ja painele/siisti kengän kärki tarvittaessa. Koska kärkeen tulee useampi pala, niin helposti kärki leviää liikaa ja kengästä tulee leveäkärkinen.

Leikkaa kuorrutteesta kengän sivupalakappale.

Kuvioi pinta koristepyörällä tai muulla marsipaanityövälineellä.

Paina nauhanreiät pyöreäpäisellä tyllalla (n.2,5 mm).

Valmis kappale.

Levitä koristeliimaa kengänpohjan sivureunaan.

Kohdista kappale ja kiepauta se kengän reunoille nurja puoli sisäänpäin. Yleensä käytän kahta kättä, mutta tarvitsin kuvauksiin toisen :D

Muotoile kenkää millaiseksi sen haluat. Yleensä levitän hiukan takaa.

Painele alareuna huolellisesti. Tarkista etuläppä suhteessa reunoihin, että saat nauhat pujotettua reikiin kengän kuivuttua. Vaahtokarkkikuorrute ja marsipaani säilyvät sen verran joustavina, että etuläppää voi muotoilla hiukan vielä seuraavana päivänäkin.

Kärkiosaan tulee vielä päällyskappale. Siisti irroitetun puoliympyrän kaareva osa sormin siistiksi, levitä koristeliimaa ja kohdista paikoilleen

Leikkaa ylimääräinen kuorrute. Varo tekemästä jälkiä sitä ylemmäs kuin mihin alareunanauha tulee.

Leikkaa kapea nauha alareunaa varten. Pituudella ei ole niin väliä, kunhan se on reilusti pidempi kuin kengän ympärysmitta.

Koristele halutessasi.

Laita liimaa kengän alareunaa ja kiepauta nauha ympärille. Leikkaa saksilla ylimääräiset pois.

Liimaa takanauha, jos sellaisen kenkään haluat. Jätä kenkä/kengät kuivumaan.

Kengän kuivuttua poista paperinpalat pois pinseteillä tai muuten varovasti.

Pujottele kengännauhat. Pyöreä nauha on helpompi laittaa kuin tälläinen litteä. Jos nauha on kovahkoa materiaalia, se saattaa rikkoa reikää. Nauhan voi tehdä myös kuorrutteesta.

Sokerimassa kuivuu yön aikana niin kovaksi, että nauhan pujotus sujuu ongelmitta. Marsipaani oli hieman hankalampi, mutta onnistui kuitenkin.

Eniten vaikeuksia tuotti valmis vaahtokarkkikuorrute. Se on huomattavasti pehmeämpää ja ei kuivu niin tehokkaasti kuin itsetehty vaahtokarkkimassa. Tomusokerin lisääminen tekovaiheessa saattaisi auttaa tähän.

Kengän voi koristella myös elintarvikevärillä maalamalla tai muuten omalla tyylillä :D Kengän suhteita muuttamalla saa taas uutta ilmettä esim. tekemällä paksupohjaisempi versio.