Suvi haastoi tällä kommentilla keskustelemaan lisäaineista:

Suvi kirjoitti 16.04.2011 - 10:59
Hei! Minulla olisi postaustoive:
Mitä mieltä leivontapuolella ollaan maassamme kuplivasta lisäainekeskustelusta? Ja myös einekset vs. aito ruoka vertailusta? Leivonnassa kun kuitenkin käytetään tosi paljon juttuja missä on väri- ja säilöntäaineita, ja erilaisia valmiita seoksia ja jauheita. On lisäksi vaikka mitä syötävää koristeasiaa, tulostettavat kakkukuvat, elintarvikevärit, sprayt, syötävä kulta jne. Mutta mitä niissä sitten oikeesti syödään?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
Viime aikoina ruoka onkin ollut vahvasti esillä tiedotusvälineissä. Milloin on keskustelua lisäaineista, "muka"-ruuasta, raaka-aineiden alkuperämaista, puhtaudesta, luomusta, hinnasta, terveellisyydestä tms. Ruoka on aihe, jota ei pääse pakoon, koska kaikkien on syötävä jotakin. Ja jokaisella on oma mielipide siitä, mikä on hyvää syötävää.

Loppujen lopuksi kuluttajien vastuulla on se, millainen tarjonta kaupoissa on, vaikka elintarviketeollisuutta eniten syytetään (toki oma vastuunsa heilläkin). Jos höttöä sisältävää muka-ruokaa ei osteta, ei sitä myöskään kannata valmistaa. Monessa tuotteessa ovat kuluttajien valinnat jo vaikuttaneet esim. natriumglutamaatin käytön väheneminen.  Valitettavasti hinta ja monella vielä pakosti, on se, minkä perusteella valinnat tehdään. Jos lihapullapaketin hinta pyörii 1-2 euron kieppeillä, niin ymmärtäähän sen, ettei se voi olla ehtaa lihaa ja kunnon aineksia.

Oma ajatukseni ruuan suhteen on se, että kokonaisuus ratkaisee (päivän mittaa syödyt tuotteet)  ja valinnat ovat myös henkilökohtaisia. Joillekin lisäaineet, esim. värit, aiheuttavat allergisia oireita tai muita ongelmia. Pienten lasten lisäaineiden ja suolan saantia kannattaa ehdottomasti rajoittaa. Tai periaatteellisista syistä pyritään täysin lisäaineettomaan ruokaan. Varmasti kaikille tekee hyvää välttää ylimääräisiä lisäaineita ja valmistaa ruoka perusraaka-aineista.

Itse käytän leivonnassa lisäaineita. Värit ovat varmasti se suurin syy, kun tykkään tehdä kukkia ja muita hörhellyksiä. Toisaalta useimmiten värejä lisätään koristeisiin, joita ei kuitenkaan yleensä syödä tai määrä on hyvin pieni. Koska leivonnaiset muuten tehdään itse, ei E-koodeja kauheasti kerry. Varsinkaan verrattuna valmisleivonnaisiin. Valmiskääretorttukin sisältää enemmän E-koodeja kuin perusraaka-aineita. Tai värjätyt makeiset! Tosin kaikki E-koodilliset eivät ole mörköjä, vaan ihan luonnontuotteita, mutta lisättynä saavat tuotteeseen E-koodituksen. Itsetehdyissä on vain ne aineet, jotka siihen itse laittaa ja siinäkin voi tehdä parempia valintoja.

Mikä on teidän mielipiteenne? Uskaltaako nykyään syödä enää mitään, ainakaan mitään valmista? Entä erilaiset ruokavaliot, karppaus, rasvakeskustelu? Luomu ja hiilijalanjälki. Geenimanipulaatio. Kääks!!

No joo, itse en ota suuren suurta stressiä. Kasviksia syödään, ruoka on itsetehtyä, joskus jopa itsekasvatettuakin (perunat, kasvikset kesällä, marjat, liha). Kyllä siihen muutama värjätty kermavaahto mahtuu :D

Loistavia kannanottoja puhtaan elämän puolesta löytyy täältä:

Uusi Musta

Ihana blogi ja mielenkiintoisia ruokia. Ei lisäainehöttöä!:

Appelsiineja hunajaa

Leivontaa, ei väri-sokerimössöjä:

Viva ciabatta!

Lisäaineettomia tuotteita löytyy esim. :

Riihipuoti

Delideli

Vataja

Birkkalan tila

Luonnosta makeisvärejä

E-koodiavainlista:

Evira