Tätä en ollut suunnitellut tänne edes laittaa, kun noita omenapiirakkaohjeita on jo aika paljon. Tein ystäväni vierailun kunniaksi omenapiirakkaa (hän ei ole niin innostunut kakuista) ja tästä tulikin niin hyvää, että söimme piirakan melkein samantien. Tämä ei ainakaan ole öklömakea, pikemminkin kirpeä. Laitoin ohjeesta poiketen mukaan puolukoita, jotka voi jättää siis poiskin. Aivan ihanaa vaniljajäätelön kanssa, nam. Kuvia otin sitten aika hätäisesti : ) ja oli jo melko hämärääkin.

879828.jpg

Apple pie (puolukoilla)  (alkuperäinen ohje Pirkan sivuilta)

Taikina:

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

150 g margariinia

1/2 dl kylmää vettä

Täyte:

n.1 kg hapahkoja omenia (sokerin määrä riippuu myös omenien hapokkuudesta)

1/2 sitruunan mehu (n.1/2 dl)

1 1/2 dl sokeria (laitoin pari desiä)

1 1/2 rkl vehnäjauhoja

1 1/2 tl kanelia

1 tl vanilliinisokeria

25 g voita tai margariinia (en laittanut näinkään paljon)

(lisäsin vielä n. 1-2 dl puolukoita, ehkä 1/2 dl riittäisi. Riippuu kuinka puolukkaista haluaa. Sokeria kannattaa sitten jonkin verran ohjeesta lisätä)

 

1. Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä margariini monitoimikoneen kulhoon (en omista sellaista, joten nypin taikinan murumaiseksi käsin). Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi.

2. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.

3. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuutioi ne ja mausta sitruunamehulla. Sekoita sokeri, jauhot, kaneli ja vanilliinisokeri keskenään. Sekoita seos (ja puolukat) omenoiden joukkoon.

4. Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan n.33 cm. Nosta toinen levy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 26 cm), reuna saa ulottua n. 1/2 cm piirakkavuoan reunan yli. Älä painele taikinaa lujasti kiinni reunoihin.

5. Levitä täyte vuokaan ja leikkaa päälle muutama voinokare. Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piirakasta korkeareunaisen, painele se sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. (Laitoin vielä lopputaikinasta lehtipiparimuotilla kuvioita piirakan päälle)

6. Pistele piirakan pinta haarukalla ja paista 200 asteessa alimmalla tasolla n.35 minuuttia. Tarjoile haaleana vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kanelilla ja vanilliinisokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Tässä pala piirakkaa vaniljakastikkeen ja valkosuklaan kera. Myöhemmin söimme vaniljajäätelön kanssa ja oli hyvää. Tähän laitoin ainakin omaan makuuni hieman liikaa puolukoita, ystävän mielestä juuri sopivasti. Omenanpalat olisivat myös voineet olla hieman suuremmat, mutta nyt piirakka oli sisältä ainakin pehmeää ja kypsää.

879822.jpg