Lainasin jo aikoja sitten kirjastosta kirjan Amerikan herkut ja tämän ohjeen kirjoitin muistiin, sillä pidän paljon sitruunan mausta. Samantyyppisiä sitruunamarenkipiiraiden ohjeita löytyy muitakin : )

1496101.jpg

Lemon Meringue Pie

Paitaikina (huom! ohje 2:lle piirakalle):

1/2 dl appelsiinimehua
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
200 g voita

1. Sekoita appelsiinimehu, muna, sokeri ja suola pienessä kulhossa.
2. Sekoita vehnäjauhot+vaniljasokeri. Lisää siihen paloiteltu voi ja hakkaa rasva veitsellä jauhojen sekaan.
3. Lisää nesteseos ja sekoita taikina haarukalla sekaisin. Peitä taikina tuorekelmulla ja laitaa jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi. Ota taikina kylmästä ja jaa se kahtia. Jos et heti käytä toista taikinapuolta, se säilyy jääkaapissa n.3 päivää tai pakastimessa n.kuukauden.
4. Kaaviloi taikina kahden leivinpaperin välissä pyöreäksi, halkaisijaltaan 26 cm pohjaksi. Poista leivinpaperi päältä.
5. Kumoa taikinapohja 22 cm piirasvuokaan. Irrota toinen leivinpaperi ja painele taikina kiinni vuoan pohjaan ja laidoille. Laita piirakkapohja jääkaappiin puoleksi tunniksi.
6. Peitä piirakkapohja leivinpaperilla ja levitä painoksi kuivattuja herneitä, niin ettei pinta kohoile paistamisen aikana. Paista paipohjaa ensin 10 min 180 asteessa. Poista paperi ja herneet. Jatka paistamista 10-15 min. kunnes paipohja on pinnaltaan kullanruskea.
7. Jäähdytä paikuori ennen täyttämistä.

Sitruunatäyte:

8 munankeltuaista
2 1/2 dl sokeria
3 sitruunan vastapuristettu mehu (isoja sitruunoita riittää 2 kpl)
1 rkl raastettua sitruunankuorta
4 rkl maizenaa sekoitettuna 1/2 dl vettä

Marenki:

8 munanvalkuaista
ripaus suolaa
1 dl sokeria

1. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset.
2. Sekoita keltuaiset, sokeri, sitruunanmehu, sitruunankuori ja maizena kattilassa. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes seos alkaa saostua. Sekoita koko ajan. Jäähdytä valmis seos kylmäksi.
3. Vatkaa valkuaisia yhdessä suolaripauksen kanssa, kunnes vaahto alkaa koveta. Lisää sokeria pikkuhiljaa, vatkaa vaahto kovaksi ja kiiltäväksi.
4. Sekoita n. 2 dl valkuaisvaahtoa sitruunatäytteeseen ja levitä täyte jäähtyneelle paipohjalle.
5. Levitä loput marengista sitruunatäytteen päälle ja levitä se hyvin paipohjan laidasta laitaan. Voit muotoilla marengista kuvioita tai hauskoja huippuja.
6. Paista piirasta 165 asteessa 15 min tai kunnes marenki saa kauniin värin.
7. Jäähdytä pai ja anna sen olla vielä pari tuntia jääkaapissa, niin että täyte jähmettyy kunnolla.

Koristeita piiras ei välttämättä kaipaa, mutta tein kuitenkin muutamia suklaaperhosia. Nam, pehmoista ja niin ihanan sitruunaista hunnutettuna makealla marengilla.

1496102.jpg