Joulun herkkujen jälkeen tekee mieli jotain kevyempää, vaikkei painoa tarvitsisikaan pudottaa. Monesti on tosin muutama lisäkilo kertynytkin joulun tienoilla, joten perinteisesti ainakin tammikuussa eletään terveellisemmällä pohjalla, leivonnassakin :D

Omena on raikas, flavonoidi- ja kuitupitoinen laihduttajan herkku. Lisäksi se on mainio raaka-aine leivonnaisissa, vaikka parasta olisi nauttia omenat raakoina ja kuorimatta. Kuoritut omenat nimittäin menettävät 75 % vitamiineista ja flavonoideista. Kotimaisia omenia voi onneksi nauttia kuorimattakin :D

2203634.jpg

OMENAKEIKAUSKAKKU (ohje: Painonvartijat)

Vuoan pohjalle:

2 rkl rasiamargariinia (käytin tavallista margariinia n. 1,5 rkl)
1 rkl (fariini)sokeria
1 tl kanelia
6 pienehköä tai 3 isoa omenaa

taikina:

2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
1 dl rasvatonta maitoa (laitoin vähemmän n. 3/4 dl)
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kaurahiutaleita

1. Vuoraa pyöreä tasapohjainen (halk. 24 cm) vuoka leivinpaperilla.
2. Tiputtele rasiamargariini pieninä nokareina ympäri vuoan pohjaa. Ripottele (fariini)sokeri vuoan pohjalle kanelin kanssa.
3. Kuori omenat. Halkaise ja poista siemenkodat. Pienet omenat voi laittaa vuoan pohjalle halkaistuna, isot omenat kannattaa lohkoa ja asettaa vuoan pohjalle margariinin ja sokerin päälle.
4. Kypsennä omenia 200 asteessa noin 5 minuuttia.
5. Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri kevyesti. Lisää maito.
6. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe keskenään ja kaada ne munaseokseen. Sekoita sen verran, että saat aineet sekaisin.
7. Kaada taikina uunissa olleiden omenien päälle ja jatka kypsennystä uunin alaosassa noin 30 minuuttia, kunnes kakun pinta on kauniin ruskea, eikä tikulla koitettaessa siihen jää taikinaa.

Kumoa kakku tarjoiluastiaan, poista paperi. Tarjoa kuumana taikka hieman jäähtyneenä vaikkapa vaniljakastikkeen (kevyt) tai kevytvaniljajäätelön kera.

2203637.jpg