Tässä ohjeet ruiskaunokkeihin :D

Koristeisiin käytän yleensä valkoista Städterin sokerimassaa, jonka värjään elintarvikeväreillä. Muita tarvikkeita ovat muotit ja muotoiluvälineet. Kuvasta puuttuvat elintarvikeliima ja tomuvärit.

Ruiskaunokki piparkakkumuotilla

Tässä on käytetty piparkakkumuottia (löytyy esim. tästä sarjasta). Oman muottini olen ostanut joskus kauan sitten erikseen eli saattaa löytyä yksittäiskappaleenakin.

Kauli värjätty sokerimassa levyksi ja ota muotilla pala.

Leikkaa terälehdet enemmän toisistaan eroon ja viilto lähemmäksi keskustaa.

Terälehtien sahalaitakuviota voi myös syventää, jos haluaa selkeämmän kuvion kukan reunoille. Ilman syventämistä reunoista tulee pyöreämmät ja kuviosta loivempi.

Muotoilutikulla tai grillitikun pätkällä muotoillaan ja ohennetaan terälehteä viuhkamaiseen muotoon. Tässä huomaa hyvin, että sokerimassa kuivuu todella nopeasti (kuvaus vie aikansa :D ). Pinta muuttuu karkeaksi ja lohkeilevaksi. Sekoittamalla sokerimassan sekaan hieman marsipaania voi työskentelyaikaa pidentää. Massa täytyy muutoinkin pehmittää hyvin käsissä ennen kaulimista, jotta pinta olisi tasainen.

Taivuta jokaisen terälehden reunat sisäänpäin.

Nosta foliolla vuorattuun munakuppiin tai muuhun vastaavaan kuivumaan. Terälehtiä kannattaa asetella siirron jälkeen uudestaan.

Tomuvärillä saa kivasti sävytystä kukkaan. Sisäosia sävytettäessä se kannattaa tehdä tässä vaiheessa eikä vasta kukan kuivuttua. Vaikka väritys jää osittain tulevien terälehtien alle, antaa se kuitenkin syvyyttä kukkaan. Terälehden reunat voi tomuttaa vasta kukan kuivuttua kokonaan.

Muotilla otetaan uusi pala ja leikataan siitä yksi terälehti irti. Muotoillaan.

Tomuväritystä.

Taivutetaan.

Terälehteä lyhennetään sopivaksi ja elintarvikeliimalla liimataan terälehti kerrallaan keskustaan kiinni.

Keskustasta varovasti pienellä pallotyökalulla painamalla saadaan terälehdet varmasti kiinni. Keskustaan sopii yleensä kolme lehteä.

Heteet tehdään violetiksi värjätystä massasta. Massa kaulitaan kapeaksi nauhaksi ja marsipaaniveitsellä hapsutetaan.

Hapsutus kieritetään rullalle.

Leikataan häntä lyhyeksi ja painetaan kiinni keskelle kukkaa.

Ruiskaunokki neilikkamuotilla

Neilikkamuoteista käytin isointa ja keskikokoa. Isolla muotilla otetaan ensimmäinen pala.

Pallotyökalulla varovasti venytetään ja ohennetaan ulospäin jokaista uloketta.

Leikataan syvemmäksi ja avarammaksi joka toisen ulokkeen kohdalta. Näin saadaan 5 terälehteä.

Ohennetaan ja muotoillaan.

Kukka siirretään foliokuppiin ja jokaisen terälehden reunat taivutetaan.

Keskikokoisella muotilla otetaan toinen pala ja käsitellään samoin kuin ensimmäinen. Liimataan elintarvikeliimalla kiinni ensimmäisen palan päälle niin, että terälehdet ovat kohdikkain.

Asetellaan terälehdet mieleisiksi ja tehdään heteet keskelle samoin kuin ensimmäisessä mallissakin. Foliopaloilla terälehtiä voi erotella toisistaan, jos haluaa ilmavamman kukan.

Ruiskaunokki sydänpiparimuotilla

Pienellä sydänpiparimuotilla saa ihan kivasti ruiskaunokkeja tehtyä. Tämän muotin pituus on 2,5 cm ja leveys leveimmästä kohdasta  2,8 cm. Massa kaulitaan siten, että se jää paksummaksi toisesta puolesta. Muotilla otetaan pala kärki paksumpaan puoleen päin.

Tässä näkyy paksuusero.

Sydän leikataan keskeltä kahteen osaan.

Leikataan sahanlaitakuvio, 5 sakaraa.

Muotoillaan. Ohennuksessa täytyy olla tarkkana, ettei terälehti ohene kapeasta kärjestään. Sakarat voivat olla hyvinkin ohuet ja se antaa kukalle riittävän hennon ja herkän ilmeen.

Tomutetaan tomuvärillä (jos halutaan) ja taivutetaan.

Samalaisia terälehtiä tehdään viisi kappaletta ja kiinnitetään elintarvikeliimalla toisiinsa kiinni.

Painetaan keskeltä (ei liian syvään), jotta kukka pysyy varmasti kasassa kuivuttuaan.

Keskustaan mahtuu hyvin kolme terälehteä. Näitä täytyy hieman lyhentää.

Keskelle heteet ja kukka on valmis.

Valmiit kukat helmiäisspraylla suihkittuna. Harmi, ettei kimallus erotu kuvissa :D

Vasemmalla ruiskaunokkipiparimuotilla, keskellä neilikkamuotilla ja oikealla sydänpiparimuotilla tehty ruiskaunokki.