Olin pari päivää nettipimennossa, mutta nyt yhteys pelaa jälleen :D

Tässä toivottu helppo tossuohje:

 

Materiaalina käytin sokerimassaa, mutta sama onnistuu muillakin kaulittavilla ja muotoiltavilla massoilla. Tossuihin tarvitaan kaksi samankokoista palaa+varsiin massaa. Koon voi itse päättää esim. alustan mukaan. Näissä tossut ovat 4 cm pitkät ja 2,5-3 cm leveät.

Pehmitä massa ja pyöritä palat sileiksi, soikeiksi, tossunmallisiksi pötkylöiksi. Tossu voi olla toisesta päästä hiukan paksumpi ja paina siitä päästä pyöreäpäisellä marsipaanityövälineellä pintaan kuoppa (ei pohjaan asti).

Voit sivellä liiman yhteen tossuun jo tässä vaiheessa, jos käytät sokerimassaa. Sokerimassa kuivuu nopeasti ja seuraavissa työvaiheissa pitää toimia melko ripeästi. Muuten voit liimata vasta vartta kiiinnittäessäsi.

Pyöritä loppumassasta pitkä pötkö ja kauli se pitkäksi kaistaleeksi.

Kuvioi halutessasi kaulittu massa. Erilaisilla kuviokaulimilla tai -matoilla saa myös kivoja malleja varteen.

Leikkaa tasalevyiseksi suorakaiteeksi. Leveys on tässä n. 3-3,4 cm. (Jos haluat, voit tehdä varren kaistaleesta yksinkertaisen ja jättää taittamisen pois. Kauli silloin paksumpi suorakaiteen muotoinen kappale, joka on varren levyinen, kuvioi ja liimaa paikoilleen.)

Taita kappale kaksinkerroin kuvioitu puoli päällepäin, Voit sipaista sitä ennen hieman liimaa alareunaan. Leikkaa hiukan pidemmäksi pätkäksi kuin mitä tossun varsi tulee olemaan.

Pyöräytä varsi kuopan ympärille.

Leikkaa saksilla ylimääräinen osa pois.

Sivele liimaa ja liitä reunat yhteen.

Työnnä pyöreäpäinen marsipaanityöväline varren sisään ja muotoile sekä kiinnittele reunoja tarvittaessa.

Voit koristella tossun kukalla tai vaikka lumihiutaleella. Hiutale on tuoreltaan vaikea laittaa paikoilleen käsin. Ota kaulitusta massasta muotilla kappale, mutta älä irroita sitä. Lisää lumihiutaleen keskelle tippa sokerikuorrutetta (tuubi).

Ota muotista kaksin käsin, molemmilta puolilta kiinni (kuvaustilanteessa en voinut käyttää kahta kättä). Paina lumihiutale irti tossun ja varren liitoskohtaan.

Paina lumihiutale keskeltä kiinni. Näin hiutaleen hennot sakarat pysyvät muodossaan ja kuitenkin tuoreeltaan taipuu tossun muotojen mukaan. Voit liimata vielä sokerihelmen keskelle

Valmis tossukoriste alustalla.