Hyvää Runebergin päivää kaikille! Käsi pystyyn, kuinka moni on jo ehtinyt leipoa Runebergin torttuja :D Minusta on mukavaa, että löytyy herkkuja, joita nautitaan vain tiettyinä aikoina. "Vääränä" ajankohtana tuntuisi hassulta syödä esim. juuri näitä Runebergin torttuja, vaikka herkullinen leivonnainen onkin

Itse tein minikokoisia torttuja minimuffinssivuoalla. Juttua vuoasta löytyy esim. täältä. Voitelin kolot, mutta en muuten jauhottanut millään. Hyvin lähtivät irti ja olivat juuri sopivan kokoisia kahvin kaveriksi.

Runebergin tortut (ohje kirjasta Makujen maailma:Leivonnaiset)

150 g voita tai margariinia

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

1 3/4 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl korppujauhoja tai esim. piparimuruja

1 dl (n. 50g) mantelijauhelmaa

1 1/2 tl leivinjauhetta

1/2 dl kermaa tai maitoa

(2-3 tippaa rommiaromia)

(Oma kostutusohje: Paistettujen torttujen kostutukseen puristettua appelsiinimehua+hieman sokeria tai laimennettua punssia/rommia--> kiehauta 2 dl vettä ja 2 rkl sokeria, mausta liemi 2-3 rkl alkoholia)

Päälle:

2-3 dl vadelmahilloa

Koristeluun:

1 dl tomusokeria

1 rkl mantelilikööriä tai vettä

 

1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, voimakkaasti samalla vatkaten taikinaa.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kerman ja aromin kera. Sekoita taikina tasaiseksi.

3. Jaa taikina Runebergin torttuvuokiin, muffinssivuokiin tai vastaaviin. Paina lusikalla taikinan keskelle syvennys ja täytä se hillolla (jätin pois, kun olivat niin pieniä torttuja).

4. Paista 200 asteessa 15-25 min koosta riippuen. Anna jäähtyä.

5. Lisää torttujen keskelle nokare hilloa ja koristele tomusokerikuorrutteella.

 

Kumman laitatte ensin, hillon vai tomusokerikuorrutteen? Itse olen tehnyt niin, että olen ensin pursottanut tomusokeriympyräiset, antanut niiden jähmettyä ja pursotinpussilla (tai ihan pakastepussin avulla) pursottanut hillon keskelle. Näin tomusokerirajauksesta saa minusta siistimmän ja hillo kestää hyvin rajojen sisällä.

Kostutin ennen koristelua tortut aika reilusti. Valoin lusikalla torttujen päälle kostuketta ja juuri sopivan meheviä näistä sitten tulikin. Minikokoiset leivonnaiset kuivuvat helposti liikaa uunissa, mutta näissä se ei haitannut. Lisäksi tein värikoodin eli valkoisella pursotuksella koristellut ovat appelsiinimehulla kostutettuja ja vaaleanpunaiset rommilla. Ei tarvitse sitten kahvipöydässä arpoa minkä lapset voivat ottaa :D Kuvassa vaaleanpunaisuus (ensimmäisen kuvan taaimmaiset) ei kovin hyvin näy, mutta luonnossa eron huomaa helposti.

Kauniisti lusikalla syötynä, mutta käteviä haukkia suoraankin kokonsa puolesta