Koristeiden osien liimaamisesta on tullut usein kyselyitä ja nyt tein tähän pienen ohjeen myös CMC:stä tai arabikumista sekoitettavasta syötävästä liimasta.

Valmista koristeliimaa löytyy esim. täältä. Se on koostumukseltaan samanlaisen geelimäistä kuin CMC:stä sekoitettava liima.

Käytä keitettettyä, hiukan haaleaa vettä. Mittaa vesi kulhoon ja sekoita siihen CMC-jauhe.

Seos on ensin tämän näköistä, vaikka kuinka sekoittaisi. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Valmiina seos on tämän näköistä, geelimäistä liimaa. Jos seos on mielestäsi liian paksua, lisää hiukan keitettyä, viilennettyä vettä. Säilytä liima tiiviissä rasiassa jääkaapissa.

Arabikumilla saa vähän kananmunanvalkuaista vastaavaa liimaa. Sitä käytetäänkin kukkien sokeroinnissa.

Mittaa vesi kulhoon (keitetty ja haaleaa) ja lisää arabikumi.

Seos on vielä tässä vaiheessa tämän näköistä, mutta laita kulho peitettynä vähäksi aikaa jääkaappiin.

Valmis seos on nestemäistä, ei geelimäistä, liimaa.

Arabikumiliima sopii hyvin kukkien ja hedelmien sokerointiin kananmunanvalkuaisen sijaan (esim. kananmunalle allergisille sopiva) tai kevyeen kiinnittämiiseen.

CMC-geeli tai valmis koristeliima sopii koristeiden osien kiinnitykseen, jolleivat ne vaadi heti pitävää kiinnitystä. Esim. hahmojen hiuksien  tai kukkien kerroksien kiinnitykseen.

Näiden molempien etuna on se, että liimat ovat läpinäkyviä. Kuitenkin koristeisiin jää kiiltävämpi jälki liimakohtiin, ettei liimaa kannata sutia paljon yli. Varsinkin sokerimassakoristeita tehdessä tarvitaan lisäapuja osien kiinnittämiseen, marsipaani tarttuu yleensä ilmankin. Vettä voi myös käyttää, mutta se ei ole niin tehokas ja se saattaa valuttaa väriä enemmän.

Pikeeri ja kaupan tuubisokerikuorrute ovat hyviä raskaampien koristeosien kiinnittämisessä sekä kakkuihin laitettavien valmiiden koristeiden liimaamisessa. Kummastakin jää näkyvä jälki ylimenevästä pursotteesta, mutta pikeerin tai sokerikuorrutteen voi värjätä esim. kakun pinnan sävyiseksi. Silloin mahdollisesti pilkottava liima ei pistä silmään.

Pikeeri sekoitetaan tomusokerista ja kananmunanvalkuaisesta. Ohjeita täällä. Eniten tätä tulee käytettyä piparitalojen kokoamisessa. Suurin hyöty pikeerissä on nopea kuivuminen.

Kaupan tuubikuorrutteen siirrän pieneen, paksuun pakastepussiin ja siihen kulmaan pienen aukon (tai sen kokoisen kuin tarvitsee). Näin kuorrutetta on helpompi pursottaa oikeaan kohtaan. Kuorrutteen kuivuminen kestää jonkin aikaa, mutta toisaalta se antaa osien kiinnitykseen kohdistamisaikaa. Yleensä käytän tätä sokerihelmien ja valmiiksi kuivuneiden koristeosien kiinnittämiseen toisiinsa. Samoin pienet koristeet kakkuun on helppo kiinnittää tällä liimalla. Tuubikuorrutteen etuna on se, että se on heti valmiina käytettäväksi ja säilyy pitkään tuubissa.