Yleensä teen koristeruusut kakkuihin ilman muotteja, kuten esim. täällä on näytetty. Tyylit tässä tavassa hiukan vaihtelevat eri tekijöillä, mutta periaate on sama. Kukista tuleekin yksilöllisiä, kun jokainen muotoillaan vapaasti

Nyt testailin muottien käyttöä samaan tapaan kuten useimmat rautalangoitetut ruusut tehdään. Minulla ei ole (ainakaan vielä) tavallista ruusumuottisarjaa, kuten tämä, mutta tein hieman erilaisia ruusuja tällä muotilla. Tein ohjeetkin, vaikka samoja juttuja näissä toistetaan kuin noissa muissakin kukkaohjeissa. Kaulitaan, ohennetaan, liimataan, sävytetään jne ......

Käytin jälleen vaaleanpunaista (Regalce) sokerimassaa, vaikka yleensä käytän koristeissa Städterin massaa. Muoteista käytin kahta pienintä.

Ensin otetaan pieni pala sokerimassaa ja pyöritetään siitä pienimmän muotin terälehden pituinen keskiosa kukkaan.

Pala kiinnitetään rautalankaan. Tämän laitoin kaksikerroin, kun oli sen verran ohutta. Rautalanka ei tässä tapauksessa jää kiinni ruusuun. Elintarvikeliimaa voi käyttää apuna (tai tuubikuorrutetta). Jätetään hetkeksi kuivumaan.

Kaulitaan sokerimassa ohueksi ja otetaan pienimmällä muotilla pala. Ohennetaan reunat pallopäisellä marsipaanityövälineellä.

Kipsautetaan pala nurinpäin toiselle vaahtomuovipalaselle.

Painetaan terälehden keskeltä malli kuppimaiseksi (ei liian voimakkaasti).

Minulla on vaahtomuovinen työskentelyalusta, jossa on valmiina reikiä. Täällä on vastaavanlainen. Tässä voi käyttää myös esim.pahvia, joka on päällystetty leivinpaperilla ja keskelle tehty reikä. Pala (edelleen tavallaan nurinpäin eli ei käännetä) siirretään alustan päälle siten, että reikä on keskellä kukkaa.

Painetaan tikulla reikä keskelle.

Rautalanka pujotetaan reiästä. Keskiosa tulee kukan päälle ja keskelle.

Sivellään elintarvikeliimaa yhdelle terälehdelle.

Kiepautetaan se keskustan ympärille.

Samoin liimataan muut terälehdet vuorotellen ja tasaisesti.

Ruusua voi hiukan nostaa ja muotoilla sormissaan sopivaksi. Koska rautalanka menee vaahtomuovin läpi, oli alusta minulla sopivan kokoisen astian päällä. Näin rautalanka ei haittaa eikä tarvitse koko ajan pitää alustaa käsissään.

Seuraava pala on otettu keskikokoisella muotilla ja sama kuviot uudestaan: ohennus, kuppimaiset terälehdet, otetaan ruusu pois ja siirretään pala aukon kohdalle, reikä ja liimaus. Koska näissä terälehdet on voimakkaasti jakautuneet, kannattaa yrittää saada seuraavien terälehtien uloketta osumaan edellisten väleihin. Aina se ei onnistu, mutta ei se ole niin tarkkaa.

Seuraava pala on samankokoinen eli keskikokoa. Isompi muotti oli näihin minusta liian suuri. Ennen irroittamista alaosaa voi vielä muotoilla ja terälehtiä taivutella haluttuun asentoon.

Valmis ruusu. Otetaan ruusu pois rautalangasta ja laitetaan alustalle kuivumaan. Viimeisiä terälehtiä voi tukea talouspaperin- tai folionpaloilla, jos ne uhkaavat taipua liian alas.

Tomutin ruusuja tomuväreillä.

Yhdessä kukassa meni reilut 10 min (13-14 min), mutta homma varmasti nopeutuu, jos enemmän näitä tekee. Kukkien koko on: leveys 4,5-5 cm ja korkeus n. 3 cm.